Zakąska-Małża morska

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Należy do rodziny mięczaków, występuje na piaszczystych wybrzeżach europejskich. Do celów konsumpcyjnych nadają się małże, które maja zwarte muszle (otwarte nie nadają się do jedzenia). Małże gotuje się i dodaje do potrawek, przekąsek, sałatek, sosów lub spożywa na surowo jak ostrygi.

Należy do rodziny mięczaków, występuje na piaszczystych wybrzeżach europejskich. Do celów konsumpcyjnych nadają się małże, które maja zwarte muszle (otwarte nie nadają się do jedzenia). Małże gotuje się i dodaje do potrawek, przekąsek, sałatek, sosów lub spożywa na surowo jak ostrygi.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!