dpdpickup

Płaca

Płaca bądź pensja to generalne określenie na podstawową formę wynagrodzenie pracownika. W branży gastronomicznej istnieje kilka różnych form płacy, które można podzielić według stanowisk zajmowanych przez poszczególnych pracowników. Dla osób na kierowniczych stanowiskach, np. menedżerowi lokalu czy szefowi kuchni, przyjęło się stosować stałe miesięczne wynagrodzenia z ewentualną prowizją uznaniową zależną od tego jak ich praca jest oceniana przez szefa firmy. W przypadku osób na niższych stanowiskach, np. pracowników kuchni, zaopatrzeniowców, obsługi lad serwisowych itp., również stosuje się wynagrodzenie stałe miesięczne oraz premię uznaniową, ale przewidziane są także dodatkowe kwoty za pracę wykonywaną dodatkowo. Przykładem takiej pracy może być obsługa imprezy okolicznościowej w niestandardowym terminie, wówczas najlepiej rozliczać się ,,od dzieła”.

W kwestii płac, najwięcej opcji mamy u kelnerów i barmanów czyli osób, mających najwięcej kontaktu z gośćmi lokalu. Tutaj należałoby wymienić: stałe wynagrodzenie (podstawę) lub stawki godzinowe przy elastycznym grafiku, dodatkowe prace rozliczane ,,od dzieła”, premie uznaniowe i prowizję od sprzedaży indywidualnej. Warto też pamiętać, że barmani oraz kelnerzy mogą też osiągać dodatkowe profity w postaci napiwków.

Dobra rada: stosowanie podstaw przy wynagrodzeniu jest zasadne z tego względu, że łatwiej wtedy egzekwować od pracowników zadania, które nie mają wpływu na napiwki oraz poziom sprzedaży, np. sprzątanie zaplecza. 

Płaca bądź pensja to generalne określenie na podstawową formę wynagrodzenie pracownika. W branży gastronomicznej istnieje kilka różnych form płacy, które można podzielić według stanowisk zajmowanych przez poszczególnych pracowników. Dla osób na kierowniczych stanowiskach, np. menedżerowi lokalu czy szefowi kuchni, przyjęło się stosować stałe miesięczne wynagrodzenia z ewentualną prowizją uznaniową zależną od tego jak ich praca jest oceniana przez szefa firmy. W przypadku osób na niższych stanowiskach, np. pracowników kuchni, zaopatrzeniowców, obsługi lad serwisowych itp., również stosuje się wynagrodzenie stałe miesięczne oraz premię uznaniową, ale przewidziane są także dodatkowe kwoty za pracę wykonywaną dodatkowo. Przykładem takiej pracy może być obsługa imprezy okolicznościowej w niestandardowym terminie, wówczas najlepiej rozliczać się ,,od dzieła”.

W kwestii płac, najwięcej opcji mamy u kelnerów i barmanów czyli osób, mających najwięcej kontaktu z gośćmi lokalu. Tutaj należałoby wymienić: stałe wynagrodzenie (podstawę) lub stawki godzinowe przy elastycznym grafiku, dodatkowe prace rozliczane ,,od dzieła”, premie uznaniowe i prowizję od sprzedaży indywidualnej. Warto też pamiętać, że barmani oraz kelnerzy mogą też osiągać dodatkowe profity w postaci napiwków.

Dobra rada: stosowanie podstaw przy wynagrodzeniu jest zasadne z tego względu, że łatwiej wtedy egzekwować od pracowników zadania, które nie mają wpływu na napiwki oraz poziom sprzedaży, np. sprzątanie zaplecza. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!