Obsługa Gości przy stole zasiadanym metoda angielska
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Metoda angielska charakteryzuje się tym, że na stołach ustawia się potrawy zimne, natomiast napoje, zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe, przygotowuje się na stołach pomocniczych. Ważnajest kolorystyka dekoracji, zarówno stołu, jak i sali. W tej obsłudze przyjęło się stosowanie kolorowych obrusów, serwetek iporcelany. Do nakrycia stołu można także wykorzystać motywy regionalne, wiążące się z rodzajem uroczystości. Ubiory pracowników obsługi powinny być dostosowane kolorystycznie do wystroju sali. Metodę angielską stosuje się w lokalach o charakterze narodowym lub folklorystycznym, np.: restauracjach góralskich. Dania zasadnicze przygotowuje się w kuchni na specjalnych półmiskach. Dania mogą być wyporcjowane lub podane w całości. Kelnerzy przynoszą je do sali i prezentują Gościom, a następnie na stołach pomocniczych porcjują i rozkładają na talerze. Praca ta powinna być wykonywana bardzo starannie, pod nadzorem managera lub kierownika sali. Wyporcjowane potrawy, ułożone na talerzach płaskich, personel podaje do Gościowi z prawej jego strony. W celu nadania specjalnego charakteru praca ta może być wykonywana przez pracownika kucharza, który w obecności uczestników bankietu porcjuje potrawy na talerze. Serwowaniem alkoholi w metodzie angielskiej zajmują się wybrani kelnerzy, którzy są odpowiedzialni za właściwe przygotowanie napojów, jak i serwowanie.
Metoda angielska charakteryzuje się tym, że na stołach ustawia się potrawy zimne, natomiast napoje, zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe, przygotowuje się na stołach pomocniczych. Ważnajest kolorystyka dekoracji, zarówno stołu, jak i sali. W tej obsłudze przyjęło się stosowanie kolorowych obrusów, serwetek iporcelany. Do nakrycia stołu można także wykorzystać motywy regionalne, wiążące się z rodzajem uroczystości. Ubiory pracowników obsługi powinny być dostosowane kolorystycznie do wystroju sali. Metodę angielską stosuje się w lokalach o charakterze narodowym lub folklorystycznym, np.: restauracjach góralskich. Dania zasadnicze przygotowuje się w kuchni na specjalnych półmiskach. Dania mogą być wyporcjowane lub podane w całości. Kelnerzy przynoszą je do sali i prezentują Gościom, a następnie na stołach pomocniczych porcjują i rozkładają na talerze. Praca ta powinna być wykonywana bardzo starannie, pod nadzorem managera lub kierownika sali. Wyporcjowane potrawy, ułożone na talerzach płaskich, personel podaje do Gościowi z prawej jego strony. W celu nadania specjalnego charakteru praca ta może być wykonywana przez pracownika kucharza, który w obecności uczestników bankietu porcjuje potrawy na talerze. Serwowaniem alkoholi w metodzie angielskiej zajmują się wybrani kelnerzy, którzy są odpowiedzialni za właściwe przygotowanie napojów, jak i serwowanie.