Łyżka barmańska
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Urządzenie barmańskie służące do mieszania (miksowania) składników w kubku mikserowym lub bezpośrednio w szkle. Najczęściej występuje w długościach 22-26 cm.
Dodatkowe cechy (funkcje) łyżki barmańskiej:
- Muddler –tzw. Ucieracz; płaskie zakończenie łyżeczki służące ucieraniu składników w szkle (np. limonki, malin)
- Spirala– trzonek łyżki jest w kształcie spirali – dzięki temu możemy z łatwością tworzyć drinki „pasiaste” (tzw. „tęczówki”) lejąc kolejno składniki po łyżce trzymanej „do góry nogami” w kierunku szkła. Zakończenie w kształcie muddler (powyżej) dodatkowo amortyzuje spływające składniki, co dodatkowo wspomaga oddzielanie skłądników szkle
Miarka– pojemność takiej łyżeczki to standardowo 2,5 ml – może więc służyć jako miarka
Urządzenie barmańskie służące do mieszania (miksowania) składników w kubku mikserowym lub bezpośrednio w szkle. Najczęściej występuje w długościach 22-26 cm.
Dodatkowe cechy (funkcje) łyżki barmańskiej:
- Muddler –tzw. Ucieracz; płaskie zakończenie łyżeczki służące ucieraniu składników w szkle (np. limonki, malin)
- Spirala– trzonek łyżki jest w kształcie spirali – dzięki temu możemy z łatwością tworzyć drinki „pasiaste” (tzw. „tęczówki”) lejąc kolejno składniki po łyżce trzymanej „do góry nogami” w kierunku szkła. Zakończenie w kształcie muddler (powyżej) dodatkowo amortyzuje spływające składniki, co dodatkowo wspomaga oddzielanie skłądników szkle
Miarka– pojemność takiej łyżeczki to standardowo 2,5 ml – może więc służyć jako miarka