dpdpickup

Łyżka barmańska

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Urządzenie barmańskie  służące do mieszania (miksowania) składników w kubku mikserowym lub bezpośrednio w szkle. Najczęściej występuje w długościach 22-26 cm.

 

Dodatkowe cechy (funkcje) łyżki barmańskiej:

  • Muddler –tzw. Ucieracz; płaskie zakończenie łyżeczki służące ucieraniu składników w szkle  (np. limonki, malin)
  • Spirala– trzonek łyżki jest w kształcie spirali – dzięki temu możemy z łatwością tworzyć drinki „pasiaste” (tzw. „tęczówki”) lejąc kolejno składniki po łyżce trzymanej „do góry nogami” w kierunku szkła. Zakończenie w kształcie muddler (powyżej) dodatkowo amortyzuje spływające składniki, co dodatkowo wspomaga oddzielanie skłądników szkle

Miarka– pojemność takiej łyżeczki to standardowo 2,5 ml – może więc służyć jako miarka

Urządzenie barmańskie  służące do mieszania (miksowania) składników w kubku mikserowym lub bezpośrednio w szkle. Najczęściej występuje w długościach 22-26 cm.

 

Dodatkowe cechy (funkcje) łyżki barmańskiej:

  • Muddler –tzw. Ucieracz; płaskie zakończenie łyżeczki służące ucieraniu składników w szkle  (np. limonki, malin)
  • Spirala– trzonek łyżki jest w kształcie spirali – dzięki temu możemy z łatwością tworzyć drinki „pasiaste” (tzw. „tęczówki”) lejąc kolejno składniki po łyżce trzymanej „do góry nogami” w kierunku szkła. Zakończenie w kształcie muddler (powyżej) dodatkowo amortyzuje spływające składniki, co dodatkowo wspomaga oddzielanie skłądników szkle

Miarka– pojemność takiej łyżeczki to standardowo 2,5 ml – może więc służyć jako miarka

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!