Lista kontrolna (z ang. checklist wym. "czeklista")
Lista kontrolna w gastronomii (z angielskiego: checklist) to dokument prowadzony w celu kontroli pracy personelu oraz usprawnianiu realizacji ich obowiązków w pracy.
Listy kontrolne mogą być następujące:
- lista kontrolna na otwarcie i zamknięcie kuchni,
- lista kontrolna utrzymania porządku w WC,
- lista kontrolna przyjęcia towaru,
- lista kontrolna pytań z rozmowy kwalifikacyjnej.
Jakie są cele tworzenia list kontrolnych?
- stworzenie modelu nagród oraz kar za jakość realizacji obowiązków,
- ułatwienie oceny pracy pracownika,
- usystematyzowanie zakresu obowiązków (łatwiej o czymś nie zapomnieć).
Jak wykorzystuje się listy kontrolne?
- przełożony może odznaczyć wykonane zadania,
- pracownik zaznacza sobie, co już zrealizował (organizacja pracy),
- jako punkt odniesienia i oceny dla audytora (specjalisty z zewnątrz), np. w ramach programu ,,Tajemniczy Gość”.
Wszystkie listy kontrolne powinny się uzupełniać oraz stanowić integralną część całościowych standardów przyjętych przez profesjonalny lokal.
Lista kontrolna w gastronomii (z angielskiego: checklist) to dokument prowadzony w celu kontroli pracy personelu oraz usprawnianiu realizacji ich obowiązków w pracy.
Listy kontrolne mogą być następujące:
- lista kontrolna na otwarcie i zamknięcie kuchni,
- lista kontrolna utrzymania porządku w WC,
- lista kontrolna przyjęcia towaru,
- lista kontrolna pytań z rozmowy kwalifikacyjnej.
Jakie są cele tworzenia list kontrolnych?
- stworzenie modelu nagród oraz kar za jakość realizacji obowiązków,
- ułatwienie oceny pracy pracownika,
- usystematyzowanie zakresu obowiązków (łatwiej o czymś nie zapomnieć).
Jak wykorzystuje się listy kontrolne?
- przełożony może odznaczyć wykonane zadania,
- pracownik zaznacza sobie, co już zrealizował (organizacja pracy),
- jako punkt odniesienia i oceny dla audytora (specjalisty z zewnątrz), np. w ramach programu ,,Tajemniczy Gość”.
Wszystkie listy kontrolne powinny się uzupełniać oraz stanowić integralną część całościowych standardów przyjętych przez profesjonalny lokal.