Koniaki, winiaki, brandy

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Destylaty z wina mają różne nazwy. Winiakami nazywa się je w Polsce, brandy - we Francji, w Anglii i Stanach Zjednoczonych. Koniakami można nazywać wyłącznie destylaty winne pochodzące z terenów wokół miasta Cognac we Francji. Jakość zależy przede wszystkim od rodzaju użytego grona i czasu leżakowania trunku. Bardzo drogie koniaki mogą leżakować  nawet ponad 30 lat i więcej. Winiaki i brandy przy spożyciu powinny mieć temperaturę pokojową ( 18

Destylaty z wina mają różne nazwy. Winiakami nazywa się je w Polsce, brandy - we Francji, w Anglii i Stanach Zjednoczonych. Koniakami można nazywać wyłącznie destylaty winne pochodzące z terenów wokół miasta Cognac we Francji. Jakość zależy przede wszystkim od rodzaju użytego grona i czasu leżakowania trunku. Bardzo drogie koniaki mogą leżakować  nawet ponad 30 lat i więcej. Winiaki i brandy przy spożyciu powinny mieć temperaturę pokojową ( 18

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!