Kloc

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Sprzęt kuchenny. Służy jako powierzchnia do „rozbijania” mięsa (jak np.  schabu na kotlety) wyglądem przypominający grubą deskę do krojenia.

Kloc występuje w dwóch rodzajach:

  • drewniany
  • z tworzywa sztucznego (bardziej higieniczny)

 

oraz w dwóch formach:

  • nablatowy - do ułożenia na pulpicie roboczym w kuchni,
  • ze stojakiem – z własnym podestem (razem z samym klocem ok 90 cm wysokości)

 

Ma dwa „zadania” do spełnienia:

  • być wygodną i higieniczną płaszczyzną roboczą do tego typu czynności,

 

Ma wygłuszać samą czynność uderzania tłuczkiem w mięso (wystarczy sobie przypomnieć dźwięk ubijanych schabowych u sąsiada za ścianą), tak by goście oczkujący posiłku na Sali konsumenckiej nie byli „dopieszczani” tego typu dźwiękami

Sprzęt kuchenny. Służy jako powierzchnia do „rozbijania” mięsa (jak np.  schabu na kotlety) wyglądem przypominający grubą deskę do krojenia.

Kloc występuje w dwóch rodzajach:

  • drewniany
  • z tworzywa sztucznego (bardziej higieniczny)

 

oraz w dwóch formach:

  • nablatowy - do ułożenia na pulpicie roboczym w kuchni,
  • ze stojakiem – z własnym podestem (razem z samym klocem ok 90 cm wysokości)

 

Ma dwa „zadania” do spełnienia:

  • być wygodną i higieniczną płaszczyzną roboczą do tego typu czynności,

 

Ma wygłuszać samą czynność uderzania tłuczkiem w mięso (wystarczy sobie przypomnieć dźwięk ubijanych schabowych u sąsiada za ścianą), tak by goście oczkujący posiłku na Sali konsumenckiej nie byli „dopieszczani” tego typu dźwiękami

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!