Kieliszek do win musujących

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Kieliszki do win musujących są wąskie i wysokie, ich kształt powinien umożliwić odpowiednie musowanie wina. Kieliszki te mają pojemnosc 120-150 ml. Najczęściej mają one kształt wydłużonego tulipana, fletu lub kłosa. Kieliszki o takich kształtach  pozwalają na pełne docenienie właściwości bukietu wina i musowania, a także pozwalają zachować "bąbelki" przez dłuższy czas ze względu na mniejszy kontakt z powietrzem. Ważne aby na dnie takiego kieliszka było lewdo dostrzegalne wzgórkowe podwyższenie, stanowiące punkt musowania, z którego uchodzą spiralne do góry pęcherzyki dwutlenku węgla. Kieliszki czarkowe, niskie i szerokie bądź rozszerzajace się ku górze, sa nieprzystosowane do uwydatnienia bukietu wina i są dzisiaj rzadko stosowane, zwykle w przypadku piramidalnego ustawienia kieliszków do szampana.

Kieliszki do win musujących są wąskie i wysokie, ich kształt powinien umożliwić odpowiednie musowanie wina. Kieliszki te mają pojemnosc 120-150 ml. Najczęściej mają one kształt wydłużonego tulipana, fletu lub kłosa. Kieliszki o takich kształtach  pozwalają na pełne docenienie właściwości bukietu wina i musowania, a także pozwalają zachować "bąbelki" przez dłuższy czas ze względu na mniejszy kontakt z powietrzem. Ważne aby na dnie takiego kieliszka było lewdo dostrzegalne wzgórkowe podwyższenie, stanowiące punkt musowania, z którego uchodzą spiralne do góry pęcherzyki dwutlenku węgla. Kieliszki czarkowe, niskie i szerokie bądź rozszerzajace się ku górze, sa nieprzystosowane do uwydatnienia bukietu wina i są dzisiaj rzadko stosowane, zwykle w przypadku piramidalnego ustawienia kieliszków do szampana.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!