FLAIR (inaczej: spryt, smykałka)

Inaczej (Free Style = styl wolny). Sztuka barmańska w stylu wolnym. Potocznie określana „żonglerką barmańską”, czego sami barmani bardzo nie lubią. Określenie stylu jako wolnego ma być (tu) opozycją do stylu klasycznego (unormowanego regułami sztuki barmańskiej).

Praca barmana w stylu flair polega na wykonywaniu drinków z jednoczesnym podrzucaniem butelkami oraz sprzętem barmańskim (shaker, kubek barmański, itp.). Ma to tworzyć efektowne „show” dla gości tak uzdolnionego barmana.

 

Styl flair występuje w dwóch odmianach:

  • working flair:

Mniej efektowny niż  exhibition flair.  Ogranicza się do takich ruchów i ewolucji, które można wykonać butelkami i sprzętem barmańskim wypełnionymi dowolną ilością płynów ( przecież za barem nigdy nie jest wiadomo, ile alkoholu czy syropu  znajduje się butelkach, po które sięgnie barman..)

  • exhibition flair

Styl oparty na bardzo efektownych  - wręcz  cyrkowych- ewolucjach. Aby je wykonać niezbędnym jest, by butelki oraz sprzęt wypełnione były taką ilością płynów, która nie spowoduje brak panowania nad trajektorią lotu podrzucanych elementów. Barmani stosują miarę „na dwa palce”.

 

Sztuka flair jest dyscypliną, której uczestnicy mają możliwość uczestnictwa w wielu konkursach w kraju i za granicą. Polska doczekała się tytułu Mistrza Świata w roku 2001 w Rio de Janeiro. Mistrzem Świata został wtedy  Eugeniusz Dytko.

 

Pokazy barmańskie oparte o sztukę flair od wielu lat są również główną atrakcją wielu imprez firmowych i rodzinnych.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!