dpdpickup

Busser

Busser (również busboy, busgirl) – stanowisko w lokalu gastronomicznym. Zadaniem bussera jest dbałość o czystość Sali konsumpcyjnej. Zajmuje się on sprzątaniem stołów po wizycie Gości i przygotowaniem go do następnego serwisu. Najczęściej zbiera tace, talerze, szkło, pozostawione przez Gości i już po ich odejściu. Również przeciera stoły lub wymienia serwety, układa szkło i sztućce, ustawia dekorację stołu oraz menaże (według ustalonego porządku -standardu). Funkcja bussera jest stosowana najczęściej w lokalach o dużym natężeniu ruchu, gdzie Goście płacą przed konsumpcją (prepaid) lub cena posiłku wliczona jest do innej usługi (np. hotelowej). W mniejszych lokalach te zadania wykonują bezpośrednio kelnerzy a w barach i żywieniu zbiorowym pomoce kuchenne, które również obsługują zmywalnię naczyń.

Busser (również busboy, busgirl) – stanowisko w lokalu gastronomicznym. Zadaniem bussera jest dbałość o czystość Sali konsumpcyjnej. Zajmuje się on sprzątaniem stołów po wizycie Gości i przygotowaniem go do następnego serwisu. Najczęściej zbiera tace, talerze, szkło, pozostawione przez Gości i już po ich odejściu. Również przeciera stoły lub wymienia serwety, układa szkło i sztućce, ustawia dekorację stołu oraz menaże (według ustalonego porządku -standardu). Funkcja bussera jest stosowana najczęściej w lokalach o dużym natężeniu ruchu, gdzie Goście płacą przed konsumpcją (prepaid) lub cena posiłku wliczona jest do innej usługi (np. hotelowej). W mniejszych lokalach te zadania wykonują bezpośrednio kelnerzy a w barach i żywieniu zbiorowym pomoce kuchenne, które również obsługują zmywalnię naczyń.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!