Bon (inaczej: „ticket”, „bilecik”)
Wydruk z zamówieniem z drukarki bonowej. Drukowany jest w celu złożenia zamówienia przez obsługę na stanowiska robocze (bar, kuchnia).
Zasada funkcjonowania bonów(i drukarek bonowych):
Typowe zamówienie w restauracji składa się z wybranych dań, napoi, deserów. Zadaniem systemu kasowego POS jest rozdzielenie tego zamówienia (uprzednio naniesionego na kasę przez kelnera) na poszczególne stanowiska przygotowawcze. Na każdym z tych stanowisk powinna znajdować się drukarka bonowa i w niej właśnie pojawiają się wydruki (bony) z zamówieniem. Nie z całymzamówieniema jedynie przypisanym w systemie do danego stanowiska (np. danie główne pojawia się jako zamówienie na drukarce kuchennej, napoje na drukarce barowej a deser na drukarce deserowi). Najczęściej spotykany system to połączenie stanowiska kasowego POS z dwiema drukarkami bonowymi – kuchenną i barową.
Typowy bon zawiera następujące informację :
- imię i nazwisko osoby obsługującej (która złożyła zamówienie)
- godzinę (i datę) złożenia zamówienia
- nr stolika, na który należy przygotować zamówienie
- informacje dodatkowe (np. „bez ryżu”, „podzielić porcję na 2 osoby”, itp.)
kolejność serwowania (opcja)
Wydruk z zamówieniem z drukarki bonowej. Drukowany jest w celu złożenia zamówienia przez obsługę na stanowiska robocze (bar, kuchnia).
Zasada funkcjonowania bonów(i drukarek bonowych):
Typowe zamówienie w restauracji składa się z wybranych dań, napoi, deserów. Zadaniem systemu kasowego POS jest rozdzielenie tego zamówienia (uprzednio naniesionego na kasę przez kelnera) na poszczególne stanowiska przygotowawcze. Na każdym z tych stanowisk powinna znajdować się drukarka bonowa i w niej właśnie pojawiają się wydruki (bony) z zamówieniem. Nie z całymzamówieniema jedynie przypisanym w systemie do danego stanowiska (np. danie główne pojawia się jako zamówienie na drukarce kuchennej, napoje na drukarce barowej a deser na drukarce deserowi). Najczęściej spotykany system to połączenie stanowiska kasowego POS z dwiema drukarkami bonowymi – kuchenną i barową.
Typowy bon zawiera następujące informację :
- imię i nazwisko osoby obsługującej (która złożyła zamówienie)
- godzinę (i datę) złożenia zamówienia
- nr stolika, na który należy przygotować zamówienie
- informacje dodatkowe (np. „bez ryżu”, „podzielić porcję na 2 osoby”, itp.)
kolejność serwowania (opcja)