dpdpickup

Bon (inaczej: „ticket”, „bilecik”)

Wydruk z zamówieniem z drukarki bonowej. Drukowany jest w celu złożenia zamówienia przez obsługę na stanowiska robocze (bar, kuchnia).

 

Zasada funkcjonowania bonów(i drukarek bonowych):

Typowe zamówienie w restauracji składa się z wybranych dań, napoi, deserów. Zadaniem systemu kasowego POS jest rozdzielenie tego zamówienia (uprzednio naniesionego na kasę przez kelnera) na poszczególne stanowiska przygotowawcze. Na każdym z tych stanowisk powinna znajdować się  drukarka bonowa i w niej właśnie pojawiają się wydruki (bony) z zamówieniem. Nie z całymzamówieniema jedynie przypisanym w systemie do danego stanowiska (np. danie główne pojawia się jako zamówienie na drukarce kuchennej, napoje na drukarce barowej a deser na drukarce deserowi). Najczęściej spotykany system to połączenie stanowiska kasowego POS z dwiema drukarkami bonowymi – kuchenną i barową.

 

Typowy bon zawiera następujące informację :

  • imię i nazwisko osoby obsługującej (która złożyła zamówienie)
  • godzinę (i datę) złożenia zamówienia
  • nr stolika, na który należy przygotować zamówienie
  • informacje dodatkowe (np. „bez ryżu”, „podzielić porcję na 2 osoby”, itp.)

kolejność serwowania (opcja)

Wydruk z zamówieniem z drukarki bonowej. Drukowany jest w celu złożenia zamówienia przez obsługę na stanowiska robocze (bar, kuchnia).

 

Zasada funkcjonowania bonów(i drukarek bonowych):

Typowe zamówienie w restauracji składa się z wybranych dań, napoi, deserów. Zadaniem systemu kasowego POS jest rozdzielenie tego zamówienia (uprzednio naniesionego na kasę przez kelnera) na poszczególne stanowiska przygotowawcze. Na każdym z tych stanowisk powinna znajdować się  drukarka bonowa i w niej właśnie pojawiają się wydruki (bony) z zamówieniem. Nie z całymzamówieniema jedynie przypisanym w systemie do danego stanowiska (np. danie główne pojawia się jako zamówienie na drukarce kuchennej, napoje na drukarce barowej a deser na drukarce deserowi). Najczęściej spotykany system to połączenie stanowiska kasowego POS z dwiema drukarkami bonowymi – kuchenną i barową.

 

Typowy bon zawiera następujące informację :

  • imię i nazwisko osoby obsługującej (która złożyła zamówienie)
  • godzinę (i datę) złożenia zamówienia
  • nr stolika, na który należy przygotować zamówienie
  • informacje dodatkowe (np. „bez ryżu”, „podzielić porcję na 2 osoby”, itp.)

kolejność serwowania (opcja)

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!