Bankiet zasiadany
Śniadania, obiady, kolacje mogą być organizowane w formie bankietu zasiadanego. W gastronomii międzynarodowej przyjęcie organizowane w formie śniadania rozpoczyna się ok. godziny 12:30 i trwa mniej więcej 2 godziny, a obiad rozpoczyna się ok. godziny 20:00 i trwa ok. 3 godzin.
Gości takiego przyjęcia obowiązują strój wizytowy, natomiast personel obsługi musi być ubrani w smokingi lub frak.
Bankiety zasiadanie są organizowane z okazji takich imprez okolicznościowych jak:
- wesel,
- otwarcia targów,
- wystaw,
- jubileuszów,
Podczas takiego bankietu od personelu obsługi wymaga się znajomości zasad, planowania i organizowania, takich przyjęć. Personel powinien:
- umieć przewidzieć odpowiednie pomieszczenia dla danej ilości Gości,
- dobrać właściwy sprzęt,
- zaplanować najodpowiedniejszą formę obsługi,
- opracować plan przyjęcia oraz dobrać potrawy i napoje oraz sposób ich serwowania.
Bankiety tego typu wyróżnia bogaty wystrój, dobrze dobrane menu oraz kulturalna i na wysokim poziomie obsługa. Ponadto występuje tylko jeden zestaw potraw i napoi do wyboru.
Bardzo istotne w planowaniu takiego przyjęcia jest szczegółowe omówienie ze zleceniodawcą oferty.
Zasady przebieg bankietu zasadnego:
- po powitaniu Gości zaprasza się ich do Sali gdzie personel obsługi podaje aperitif,
- określonej godzinie gospodarz zaprasza Gości do sali w której odbędzie się konsumpcja posiłku,
- miejsca przy stole są opisane za pomocą wizytówek z imieniem i nazwiskiem Gościa,
Śniadania, obiady, kolacje mogą być organizowane w formie bankietu zasiadanego. W gastronomii międzynarodowej przyjęcie organizowane w formie śniadania rozpoczyna się ok. godziny 12:30 i trwa mniej więcej 2 godziny, a obiad rozpoczyna się ok. godziny 20:00 i trwa ok. 3 godzin.
Gości takiego przyjęcia obowiązują strój wizytowy, natomiast personel obsługi musi być ubrani w smokingi lub frak.
Bankiety zasiadanie są organizowane z okazji takich imprez okolicznościowych jak:
- wesel,
- otwarcia targów,
- wystaw,
- jubileuszów,
Podczas takiego bankietu od personelu obsługi wymaga się znajomości zasad, planowania i organizowania, takich przyjęć. Personel powinien:
- umieć przewidzieć odpowiednie pomieszczenia dla danej ilości Gości,
- dobrać właściwy sprzęt,
- zaplanować najodpowiedniejszą formę obsługi,
- opracować plan przyjęcia oraz dobrać potrawy i napoje oraz sposób ich serwowania.
Bankiety tego typu wyróżnia bogaty wystrój, dobrze dobrane menu oraz kulturalna i na wysokim poziomie obsługa. Ponadto występuje tylko jeden zestaw potraw i napoi do wyboru.
Bardzo istotne w planowaniu takiego przyjęcia jest szczegółowe omówienie ze zleceniodawcą oferty.
Zasady przebieg bankietu zasadnego:
- po powitaniu Gości zaprasza się ich do Sali gdzie personel obsługi podaje aperitif,
- określonej godzinie gospodarz zaprasza Gości do sali w której odbędzie się konsumpcja posiłku,
- miejsca przy stole są opisane za pomocą wizytówek z imieniem i nazwiskiem Gościa,