American bar

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

W tego typu lokalach lada barowa znajduje się w centrum, przy której jest umieszczonych wiele stołków barowych. Pierotną formą takiego baru były tawerny, a w uzdrowiskach tzw. thermipolitum, w których sprzedawano przyprawione napoje, lemoniady oraz wina.  Bary pojawiłay sie w XVII i XVIII wieku w Ameryce Północnej, a określenie to pochodzi od słowa "bariera". Ówcześnie w barach nie było miejsc siedzących. Podróznicy przywieźli pomysł baru do Europy na przełonie XIX i XX wieku. Pracujący w nich barmani podawali trunki i zabawiali Gości. Można było z nimi porozmawiać lub poprzyglądać się, jak przygotowują kakotajle. Dziś do podstawowoego wyposażenia baru należą stoły oraz wygodne fotele. W większych hotelach oferuje się również małe przekąski.

W tego typu lokalach lada barowa znajduje się w centrum, przy której jest umieszczonych wiele stołków barowych. Pierotną formą takiego baru były tawerny, a w uzdrowiskach tzw. thermipolitum, w których sprzedawano przyprawione napoje, lemoniady oraz wina.  Bary pojawiłay sie w XVII i XVIII wieku w Ameryce Północnej, a określenie to pochodzi od słowa "bariera". Ówcześnie w barach nie było miejsc siedzących. Podróznicy przywieźli pomysł baru do Europy na przełonie XIX i XX wieku. Pracujący w nich barmani podawali trunki i zabawiali Gości. Można było z nimi porozmawiać lub poprzyglądać się, jak przygotowują kakotajle. Dziś do podstawowoego wyposażenia baru należą stoły oraz wygodne fotele. W większych hotelach oferuje się również małe przekąski.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!