Najem komercyjny pod lokal gastronomiczny – Co sprawdzić przed podpisaniem umowy?

Pojęcie najmu komercyjnego, czyli najmu do celów związanych z działalnością gospodarczą nie występuje bezpośrednio w przepisach prawa. Nie oznacza to jednak braku uregulowań w tej materii. Zapisy takiej umowy będą opierały się na standardowej umowie najmu lokalu, lecz z kilkoma odmiennościami, w szczególności z uwzględnianiem poniższych uwag.
Zatem, jeśli zamierzasz otworzyć swoją wymarzoną restaurację w galerii handlowej lub biurowcu, koniecznie przejdź przez poniższą check listę – to przygotuję Cię na zawarcie i negocjowanie umowy najmu pod Twój wymarzony gastro-biznes.
L.P |
DO SPRAWDZENIA |
WYJAŚNIENIE |
---|---|---|
1 |
Tytuł prawny wynajmującego do lokalu |
Koniecznie sprawdź z kim podpisujesz umowę, m.in. czy jest to właściciel; najemca, który ma prawo podnajmować lokal, Umowa najmu lokalu gastronomicznego powinna zawierać oświadczenie wynajmującego o prawie do dysponowania lokalem. Przykład zapisu: wynajmujący oświadcza, że jest właścicielem lokalu komercyjnego położonego w Warszawie przy ul. Dużej 8A |
2 |
Dokładny opis wynajmowanego lokalu |
Zwróć uwagę na opis przedmiotu najmu. Opis powinien być maksymalnie szczegółowy, uwzględniający powierzchnię i charakterystykę wszystkich pomieszczeń, a przede wszystkim rzeczywisty. Najlepiej dopilnować, aby plan i opis lokalu został załączony do umowy jako załącznik. |
3 |
Czynsz |
Sprawdź:
|
4 |
Inne opłaty |
Weryfikuj czy oprócz czynszu musisz uiszczać opłaty eksploatacyjne. Zdarza się, że poza czynszem za sam lokal, najemca zobowiązany jest do uiszczania dodatkowych opłat. |
5 |
Czas trwania umowy i warunki wypowiedzenia |
Możesz zawrzeć umowę na czas:
|
6 |
Zmiany adaptacyjne |
Zwróć uwagę również na to, w jakim zakresie możesz wprowadzać zmiany. Ustawowa regulacja zakłada, że przy braku innych postanowień, wynajmujący może (i) zatrzymać ulepszenia za zapłatą sumy odpowiadającej ich wartości w chwili zwrotu, (ii) żądać od najemcy ich usunięcia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby strony z góry ustaliły, jakie ulepszenia (lub do jakiej kwoty) akceptuje wynajmujący, a kiedy niezbędna będzie jego zgoda. |
7 |
Kary umowne |
Koniecznie sprawdź czy Twoja umowa zawiera postanowienia dotyczące obowiązku zapłaty kary umownej. Ewentualnie przeanalizuj warunki żądania takiej kary przez wynajmującego. Najczęściej kary umowne są zastrzegane w przypadku nieprzekazanie wynajmującemu nieruchomości w określonym terminie po zakończeniu umowy lub wykonanie niedozwolonych adaptacji i zmian w nieruchomości. Kary zastrzeżone na korzyść najemcy są również dozwolone! Mogą dotyczyć np. opóźnienia w oddaniu lokalu do użytku najemcy czy uchybienia wynajmującego w zakresie odpowiedniego wyrządzenia lokalu. |
8 |
Prawo do reklamy |
Jeśli zależy Ci na umieszczeniu reklamy Twojego lokalu gastronomicznego na fasadzie budynku – negocjuj taki zapis w umowie. |
9 |
Śmieci |
zapytaj wynajmującego czy ma podpisaną umowę na wywóz śmieci z firmą zewnętrzną. Jeśli dysponuje taką umową, to powinieneś poprosić o pisemne zezwolenie na lokowanie śmieci w kontenerach właściciela – taką zgodę również wpisz do umowy! |
Poza punktami wskazanymi powyżej warto pamiętać, że warunki każdej umowy można negocjować i nakładać poprawki, które będą odpowiednie do Ciebie i Twojego biznesu! Natomiast, przeanalizowanie umowy najmu komercyjnego lokalu gastronomicznego według powyższych punktów pozwoli Ci zawrzeć korzystny, bezpieczny, a przede wszystkim przejrzysty i zrozumiały kontrakt.
Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Weronika Pikusa - Aplikant adwokacki, Junior Associate w Kancelarii Adwokackiej SRDK Szymańczyk Roman Deresz
Weronika Pikusa odbywa obecnie trzeci rok aplikacji adwokackiej przy Okręgowej Radzie Adwokackiej w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywa jednak już od kilku lat- zanim dołączyła do SRDK, pracowała w kilku warszawskich kancelariach prawnych. Specjalizuje się głównie w prawie nieruchomości i postępowaniach administracyjnych i to głównie w tym zakresie doradza klientom-zarówno biznesowym i indywidualnym, jednak jej pasją jest prawo Internetu, prawo social mediów, jest zainteresowana również prawem dla gastronomii i prawem pracy.