dpdpickup

Wyposażenie kuchni w restauracji - co powinno się w niej znaleźć?

Wyposażenie kuchni w restauracji

Restauracje, chociaż różnią się między sobą specyfiką proponowanych dań, mają pewne cechy wspólne. Jedną z ważniejszych jest funkcjonalne i zgodne z wymogami sanepidu zaplecze gastronomiczne. Jakie jest podstawowe wyposażenie kuchni w restauracji? W artykule proponujemy sprzęty i urządzenia, z których nie powinieneś rezygnować. Podpowiadamy także, gdzie je kupić.

Kuchnia główna i zaplecze restauracyjne - dlaczego ich wyposażenie jest ważne?

Mówiąc o wyposażeniu kuchni w restauracji, należy uwzględnić co najmniej dwa pomieszczenia - kuchnię główną i zaplecze kuchenne, zwane także zapleczem restauracyjnym. Czym one są, jaką funkcję pełnią i dlaczego ich wyposażenie jest ważne? Co powinno się w nich znaleźć?

Wyposażenie kuchni w restauracji - kuchnia główna

Kuchnia główna jest centralnym punktem każdego lokalu gastronomicznego. To tutaj skoncentrowana jest zdecydowana większość profesjonalnych urządzeń gastronomicznych. Do najbardziej podstawowych i wręcz niezbędnych należą m.in. kuchenka, płyta grillowa i piec konwekcyjno-parowy. Nie należy zapominać także o funkcjonalnych meblach gastronomicznych, szafach chłodniczych i wygodnych blatach roboczych. Konieczna jest także pojemna zmywarka, zlewozmywak i lodówka.

Warto pamiętać, że dobrze przygotowana kuchnia, to znacznie więcej, niż meble i sprzęty gastronomiczne. Wysokiej klasy urządzenia to jedno. Wyposażenie kuchni w restauracji obejmuje także naczynia, w tym garnki i patelnie, sztućce oraz urządzenia dodatkowe (np. krajalnice i miksery).

Wyposażenie zaplecza kuchennego

Nieodłączną częścią kuchni głównej jest zaplecze kuchenne. Miejsce to odpowiada za produkcję gastronomiczną. Musi także spełniać normy określone przez sanepid i PIP. To tutaj powinny znaleźć się regały i szafa chłodniczo-mrożąca. Na zapleczu kuchennym należy także zaaranżować przygotowalnię warzyw, czyli miejsce z obszernym blatem roboczym i zlewozmywakiem. Pracę mogą usprawnić akcesoria dodatkowe, jak chociażby waga służąca do wstępnego ważenia produktów.

Gdzie kupić meble i sprzęty na wyposażenie kuchni w restauracji?

Wyposażenie kuchni powinno być funkcjonalne, praktyczne. Chcąc mieć pewność dobrego wyboru, zakupy warto zrobić w sklepie specjalizującym się w sprzedaży sprzętu gastronomicznego. Sprawdzonym miejscem w sieci jest sklep internetowy https://gastromix.pl/. Bogata oferta asortymentowa została podzielona na wygodne kategorie i podkategorie. To proste rozwiązanie pozwoli Ci zapanować nad chaosem związanym z zakończeniem prac i wyposażeniem kuchni w restauracji.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!