Profesjonalne wyposażenie gastronomiczne dla cukierni
Nie tylko restauracje czy pizzerie potrzebują profesjonalnego wyposażenia gastronomicznego. Odpowiednie umeblowanie oraz sprzęt będą konieczne również w przypadku takich obiektów, jak cukiernie. Jakiego rodzaju wyposażenie będzie niezbędne dla realizacji usług gastronomicznych w takim punkcie?
Urządzenia cukiernicze
W każdej cukierni, która zajmuje się samodzielnym przygotowywaniem produktów, niezbędne będą oczywiście wszelkiego rodzaju urządzenia cukiernicze (dostępne tutaj). Podstawowym niejako sprzętem będzie w takim przypadku piec cukierniczy. Z jego pomocą można przygotować praktycznie większość klasycznych wyrobów cukierniczych – w takich piecach wypiekane są ciasta, nadają się one także do pieczenia pieczywa czy różnego rodzaju przekąsek, takich jak drożdżówki czy słodkie desery z ciasta francuskiego.
Drugim rodzajem sprzętu gastronomicznego o profesjonalnym charakterze będą miksery oraz roboty wielofunkcyjne przeznaczone do celów cukierniczych. Świetnym, dość wszechstronnym urządzeniem będzie mikser planetarny, który jest potocznie nazywany także mieszarką cukierniczą czy mieszarką gastronomiczną. Za jego pomocą można szybko i dokładnie wyrabiać ciasta na wypieki, przygotowywać masy kremowe, a nawet lody. Gastronomiczne miksery planetarne dobrej jakości są ponadto wyposażone w różne końcówki – dzięki nim urządzenia te można wykorzystać również do mielenia produktów, mieszania czy ubijania.
Wygodnym rozwiązaniem technologicznym, które w cukierni sprawdzi się bez względu na wielkość obiektu czy ofertę produktową, będzie także gastronomiczna wałkownica do ciasta. Jest to o tyle uniwersalny sprzęt, że można wykorzystać go zarówno do przygotowywania ciasta francuskiego, jak i kruchego. Poszczególne elementy mechaniczne nie nagrzewają się nadmiernie w trakcie pracy, co pozwala utrzymać temperaturę samego ciasta także na odpowiednim poziomie.
Więcej o profesjonalnym i dedykowanym sprzęcie to lokalu — w tym do food trucka — znajdziesz na blogu Horecapolska.pl.
Cukiernicze wyposażenie zaplecza i lady
Wśród profesjonalnych urządzeń gastronomicznych dla cukiernictwa nie może zabraknąć sprzętu chłodniczego. Wiele wyrobów cukierniczych jest oczywiście przygotowywanych na bazie świeżych owoców, kremów czy mas śmietanowych – stąd konieczność odpowiedniego ich przechowywania oraz prezentowania klientom.
Ciasta czy desery przygotowane wcześniej i przechowywane na zapleczu mogą być umieszczane w gastronomicznych szafach chłodniczych. Wielkość czy pojemność takiego urządzenia należy dobrać indywidualnie, w zależności od tego, jak duży jest sam obiekt czy też jakiego rodzaju wyroby przeważają w ofercie. Szafy chłodnicze są ponadto wykorzystywane w cukierniach jako doskonały sprzęt do przechowywania półproduktów i innych składników, które powinny znajdować się w niższej temperaturze.
Nieco inaczej wygląda już kwestia prezentowania gotowych wyrobów cukierniczych – tutaj konieczne będzie zainwestowanie w zakup gastronomicznych witryn chłodniczych. Konstrukcja takiego wyposażenia sprawia, że bez trudu można zaprezentować wewnątrz niego już wykonane desery, jednocześnie dbając o zachowanie odpowiednio niskiej temperatury otoczenia.
Szeroki wybór naczyń i sprzętu do cukierni ma w swojej ofercie Horeca Polska.