Witryna do lodów – jaki model najlepiej wybrać do lodziarni?
Boom na lody trwa w najlepsze, a na rynku wciąż jest miejsce na nowe lodziarnie. Aby jednak konkurować w tej coraz bardziej wymagającej branży, trzeba zadbać o odpowiednie wyposażenie lokalu. Jego kluczowym elementem jest witryna do lodów. Zobacz, jakie modele są dostępne na rynku i na co się zdecydować.
Za co odpowiada witryna do lodów?
Witryna do lodów pełni dwie zasadnicze role. Odpowiada za:
- utrzymanie pojemników z lodami w optymalnych warunkach termicznych – musi utrzymać odpowiednią temperaturę masy, tak aby miała ona łatwą do nakładania konsystencję i zachowała swoje właściwości,
- estetykę ekspozycji lodów – ma przyciągać klientów i utwierdzać ich w przekonaniu, że za chwilę zjedzą coś smacznego.
Jednak wbrew pozorom witryny do lodów są bardzo zróżnicowane. Dlatego przed zakupem konkretnego urządzenia warto zapoznać się z ich właściwościami.
Jaka witryna na lody będzie najlepsza? Rodzaje
– Witryny do lodów są bardzo zróżnicowane – zarówno pod względem pojemności i gabarytów, jak też sposobu ekspozycji zmrożonego deseru. Przy wyborze odpowiedniego modelu warto zwrócić nie tylko na rozmiar lady chłodniczej do lodów czy design – podpowiada ekspert MK KOMI. – Liczą się parametry i funkcje takie jak automatyczny cykl rozmrażania i odszraniania, system podgrzewania szyb, obecność kompresora hermetycznego czy co najmniej dwustrefowy nawiew na rzędy kuwet z lodami – wyjaśnia.
Witryna do lodów gałkowych z ekspozycją
To najlepiej znana wersja witryny chłodniczej na lody, dostępna w wielu wariantach. Ten typ ma miejsce na kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt kuwet z deserem i wyraźnie eksponuje każdy ze smaków. Dzięki temu wszystkie smaki są dobrze widoczne i zachęcają do zakupu, także z daleka.
Tego typu witryny są najchętniej wybierane do kawiarni, cukierni i piekarni, a także punktów znajdujących się w często uczęszczanych miejscach – na przykład na pasażach galerii handlowych czy przy ruchliwym deptaku miejskim.
Najlepiej sprawdzają się przy sprzedaży klasycznych lodów gałkowych – również gdy są one dostarczane przez zewnętrznego dystrybutora.
Witryna lodowa typu pozzetti
Pozzetti to po włosku „małe studzienki”. Jak zatem się domyślasz, witryna mroźnicza do lodów tego typu ma miejsca na charakterystyczne, najczęściej okrągłe pojemniki na lody, zazwyczaj zabezpieczane metalowymi pokrywkami. To rozwiązanie chętnie stosowane przede wszystkim w małych, rzemieślniczych lodziarniach. Dlaczego? Ponieważ witryny chłodnicze do lodów gałkowych tego typu są tańsze w utrzymaniu, zajmują mniej miejsca, a przy okazji nadają lokalowi vintage’owy klimat – tak doceniany przez klientów.
Jak widzisz, przy zakupie witryny do lodów masz do wyboru kilka opcji. Dlatego warto skonsultować się z ekspertami z branży i uzyskać pomoc przy doborze konkretnego modelu tego urządzenia. Porady fachowców pomogą Ci dokonać słusznego wyboru na lata!