Urządzenia chłodnicze i mroźnicze w gastronomii

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze w gastronomii

W gastronomii urządzenia chłodnicze i mroźnicze można je podzielić na trzy grupy:

  1. Urządzenia chłodnicze magazynowe do przechowywania niezbędnych za pasów produktów spożywczych, umieszczone najczęściej na zapleczach zakładów gastronomicznych.

  2. Urządzenia chłodnicze technologiczne, mające zastosowanie w produkcji lub obróbce wyrobów lub półfabrykatów spożywczych w zakładach gastronomicznych.

  3. Urządzenia chłodnicze ekspedycyjne, stosowane jako wyposażenie sal konsumenckich lokali/zakładów gastronomicznych.

Niektóre z produkowanych urządzeń chłodniczych łączą w sobie jednocześnie cechy urządzenia ekspozycyjnego i magazynowego lub technologicznego i magazynowego. O zakwalifikowaniu do danej grupy urządzeń decyduje jego funkcja podstawowa.

Magazynowe urządzenia chłodnicze i mroźnicze

Wśród magazynowych urządzeń chłodniczych wyróżnia się:

Komory chłodnicze i mroźnicze (zakres temperatury odpowiednio od 0 do + 15°C, od -28 do -10°C). Urządzenia te zbudowane są z płyt poliuretanowych (pian ka poliuretanowa pozwala konstruować sztywne ściany) pokrywanych obustronnie blachą stalową nierdzewną lub ocynkowaną, powlekana tworzywami organicznymi. Mają postać pomieszczeń o różnych powierzchniach i pojemnościach. Wymagają instalacji chłodniczej oraz odpowiedniego miejsca na usytuowanie sprężarki oraz skraplacza. Istotne jest, aby skraplacz był prawidłowo chłodzony. Komory te mogą być wyposażone w wyłącznik krańcowy powodujący automatyczne włączenie oświetlenia w komorze oraz zatrzymanie wentylatorów chłodnicy powietrza w czasie otwarcia drzwi. Wybrane modele mają mikroprocesorowe sterowniki oraz karty sieciowe umożliwiające monitorowania temperatury, wydruki wartości temperatury, automatyczne powiadamianie obsługi technicznej lokalu/zakładu, wysłanie informacji sms-em lub e-mailem do serwisu o zaistniałej awarii.

Komory chłodnicze i mroźnicze

Szafy chłodnicze i mroźnicze (zakres temperatury odpowiednio od 0 do+10°C i od -25 do -5°C). Do grupy podstawowych urządzeń magazynowych zaliczają się również szafy chłodnicze/ mroźnicze o różnych pojemnościach, rozwiązaniach komór oraz zakresach temperatury dobranej do rodzaju przechowywanej żywności. Komora chłodnicza, w większości przypadków, dostosowana jest do pojemników GN, standardowo wyposażona jest w półki, których położenie względem siebie można ustalać dowolnie i zmieniać w prosty sposób.

Szafy chłodnicze i mroźnicze

Temperatura panująca w komorze widoczna jest na elektronicznym wyświetlaczu. Odpowiedni kolor cyfr na wskaźniku temperatury wskazuje na stan pracy urządzenia, tzn.:

  • jeden ustalony przez producenta kolor wyświetlacza oznacza właściwą pracę urządzenia,
  • drugi kolor sygnalizuje awarię, tj. inną niż zadana temperaturę wewnątrz komory.

Zastosowanie różnych kolorów pozwala na szybką (nawet z dużej odległości) analizę stanu funkcjonowania urządzenia, bez zbytniego wczytywania się we wskazania wyświetlacza. Wielu producentów zapewnia nienaganną pracę urządzeń (tj. utrzymanie wewnątrz urządzenia stałej zadanej temperatury) nawet przy temperaturze zewnętrznej do 45°C.

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!