• Doradztwo gastronomiczne

  • Sprawdź nasze usługi w gastronomii

    Usługi prawne w gastronomii

Rodzaje ekspresów do kawy

Rodzaje ekspresów do kawy

Dla wszystkich wielbicieli aromatycznego smaku kawy polecamy zapoznać się z poniższym artykułem, gdzie pokrótce postaramy się omówić wszystkie rodzaje ekspresów do kawy. Opowiemy nieco więcej o ich zastosowaniu oraz wadach i zaletach, abyś w przyszłości mógł świadomie zdecydować się na jeden z nich.

EKSPRESY PRZELEWOWE

Są to standardowe urządzenia do parzenia kawy, które składają się z:

  • zbiornika na wodę
  • pojemnika na kawę
  • filtra jednorazowego lub stałego
  • dzbanka ze szkła żaroodpornego albo termosu stalowego
  • płyty grzewczej

Ich obsługa nie wymaga specjalnych zdolności, ponieważ wystarczy jedynie nasypać odpowiednią ilość kawy mielonej i wcisnąć guzik. Wówczas wrzątek jest przelewany przez filtr z kawą, która następnie spływa do dzbanka. Ten sposób parzenia kawy pozwala na otrzymanie znacznie większej ilości kofeiny w przeciwieństwie do ekspresów ciśnieniowych.

ZALETY

  • Niedrogie i tanie w użytkowaniu
  • Utrzymanie temperatury kawy
  • Możliwość przygotowania kilku filiżanek kawy za jednym razem
  • Możliwość przygotowania także herbat ziołowych

WADY

  • Konieczne dokupienie młynka, by kawa mogła być świeżo mielona i smaczniejsza
  • Dłuższy proces przyrządzania kawy i czyszczenia ekspresu
  • Mniejsze możliwości przyrządzania zróżnicowanych kaw

EKSPRESY CIŚNIENIOWE

Należą już do bardziej profesjonalnych ekspresów do kawy, ze względu na swoja nowoczesną budowę, a także różnorodny sposób zaparzania, dzięki czemu napój jest znacznie bardziej aromatyczny i szybciej przygotowany. Wśród ekspresów ciśnieniowych możemy wyróżnić między innymi ekspresy kolbowe, czyli inaczej półautomatyczne. Do ich najważniejszy cech można zaliczyć ręczne robienie kawy za pomocą kolby (portfiltra) i zmielonej wcześniej kawy. Jak zapewne się domyślasz o wiele lepiej jest samodzielnie zmielić ziarna kawowca w młynku, by smak różnił się od gotowej już mieszanki kawy. Do sitka w kolbie wsypujemy kawę, a następnie sprasowujemy specjalnym tamperem, by podczas zaparzania z kawy uwolniły się wszystkie pożądane aromaty i smaki. Po zakończonym procesie robienia kawy należy usunąć fusy z sitka i dokładnie je umyć – oto cała prosta i szybka procedura parzenia kawy za pomocą ekspresu kolbowego, który wbrew pozorom nie musi być drogi, a może posiadać także dodatkowe funkcje, np. spieniania mleka.

Innym rodzajem jest ciśnieniowy ekspres automatyczny, który można następnie rozdzielić na urządzenia saszetkowe oraz z wbudowanym młynkiem do kawy. Pierwsze z nich działają na podobnej zasadzie co ekspresy kapsułkowe, gdyż posiadają gotowe już do zaparzenia saszetki ze zmieloną kawą różnego rodzaju. Wystarczy w ich przypadku wcisnąć jeden guzik, a następnie regulować moc oraz pozostałe funkcje równie za pomocą intuicyjnego panelu sterowania. Wszystko odbywa się w prosty sposób, a czyszczenie urządzenia w niektórych modelach odbywa się automatycznie. Natomiast ekspresy z budowanym młynkiem są zdecydowanie jedną z lepszych inwestycji dla smakoszy kawy, ponieważ ziarna miażdżone są na świeżo, a tylko wówczas uwalnia się z nich prawdziwy aromat. To również bardzo praktyczne rozwiązanie, dzięki czemu można wytworzyć wiele filiżanek kaw na raz, aczkolwiek trzeba liczyć się z wyższą ceną niż w pozostałych egzemplarzach.

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!