Rodzaje ekspresów do kawy
Dla wszystkich wielbicieli aromatycznego smaku kawy polecamy zapoznać się z poniższym artykułem, gdzie pokrótce postaramy się omówić wszystkie rodzaje ekspresów do kawy. Opowiemy nieco więcej o ich zastosowaniu oraz wadach i zaletach, abyś w przyszłości mógł świadomie zdecydować się na jeden z nich.
EKSPRESY PRZELEWOWE
Są to standardowe urządzenia do parzenia kawy, które składają się z:
- zbiornika na wodę
- pojemnika na kawę
- filtra jednorazowego lub stałego
- dzbanka ze szkła żaroodpornego albo termosu stalowego
- płyty grzewczej
Ich obsługa nie wymaga specjalnych zdolności, ponieważ wystarczy jedynie nasypać odpowiednią ilość kawy mielonej i wcisnąć guzik. Wówczas wrzątek jest przelewany przez filtr z kawą, która następnie spływa do dzbanka. Ten sposób parzenia kawy pozwala na otrzymanie znacznie większej ilości kofeiny w przeciwieństwie do ekspresów ciśnieniowych.
ZALETY
- Niedrogie i tanie w użytkowaniu
- Utrzymanie temperatury kawy
- Możliwość przygotowania kilku filiżanek kawy za jednym razem
- Możliwość przygotowania także herbat ziołowych
WADY
- Konieczne dokupienie młynka, by kawa mogła być świeżo mielona i smaczniejsza
- Dłuższy proces przyrządzania kawy i czyszczenia ekspresu
- Mniejsze możliwości przyrządzania zróżnicowanych kaw
EKSPRESY CIŚNIENIOWE
Należą już do bardziej profesjonalnych ekspresów do kawy, ze względu na swoja nowoczesną budowę, a także różnorodny sposób zaparzania, dzięki czemu napój jest znacznie bardziej aromatyczny i szybciej przygotowany. Wśród ekspresów ciśnieniowych możemy wyróżnić między innymi ekspresy kolbowe, czyli inaczej półautomatyczne. Do ich najważniejszy cech można zaliczyć ręczne robienie kawy za pomocą kolby (portfiltra) i zmielonej wcześniej kawy. Jak zapewne się domyślasz o wiele lepiej jest samodzielnie zmielić ziarna kawowca w młynku, by smak różnił się od gotowej już mieszanki kawy. Do sitka w kolbie wsypujemy kawę, a następnie sprasowujemy specjalnym tamperem, by podczas zaparzania z kawy uwolniły się wszystkie pożądane aromaty i smaki. Po zakończonym procesie robienia kawy należy usunąć fusy z sitka i dokładnie je umyć – oto cała prosta i szybka procedura parzenia kawy za pomocą ekspresu kolbowego, który wbrew pozorom nie musi być drogi, a może posiadać także dodatkowe funkcje, np. spieniania mleka.
Innym rodzajem jest ciśnieniowy ekspres automatyczny, który można następnie rozdzielić na urządzenia saszetkowe oraz z wbudowanym młynkiem do kawy. Pierwsze z nich działają na podobnej zasadzie co ekspresy kapsułkowe, gdyż posiadają gotowe już do zaparzenia saszetki ze zmieloną kawą różnego rodzaju. Wystarczy w ich przypadku wcisnąć jeden guzik, a następnie regulować moc oraz pozostałe funkcje równie za pomocą intuicyjnego panelu sterowania. Wszystko odbywa się w prosty sposób, a czyszczenie urządzenia w niektórych modelach odbywa się automatycznie. Natomiast ekspresy z budowanym młynkiem są zdecydowanie jedną z lepszych inwestycji dla smakoszy kawy, ponieważ ziarna miażdżone są na świeżo, a tylko wówczas uwalnia się z nich prawdziwy aromat. To również bardzo praktyczne rozwiązanie, dzięki czemu można wytworzyć wiele filiżanek kaw na raz, aczkolwiek trzeba liczyć się z wyższą ceną niż w pozostałych egzemplarzach.