dpdpickup

Patelnia teflonowa, ceramiczna, granitowa, żeliwna czy stalowa — która jest najlepsza?

Patelnia teflonowa, ceramiczna, granitowa, żeliwna czy stalowa

Patelnia to jeden z nieodłącznych elementów wyposażenia każdej kuchni. Do produkcji tego typu naczyń wykorzystuje się rozmaite materiały. Która patelnia jest najlepsza? Podpowiadamy!

Najlepsza patelnia dla miłośników zdrowego gotowania? Teflonowa!

Jakie patelnie wybrać? Godny polecenia jest między innymi zestaw patelni teflonowych. Co warto wiedzieć na ich temat? Teflon jest nazwą handlową syntetycznego fluopolimeru PTFE, który został opatentowany w 1956 roku przez koncern chemiczny DuPont. To trwały materiał, który pozwala na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Czyni to z patelni teflonowych doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie oraz fanów zdrowego gotowania. Która patelnia najlepsza? Modele teflonowe są cenione również za nieprzywierającą powłokę, krótki czas nagrzewania, niską wagę, a co za tym idzie — wygodę przenoszenia, a także łatwość w utrzymaniu w czystości. Po zakończonym gotowaniu wystarczy je przetrzeć przy pomocy papierowego ręcznika. Patelnie teflonowe nadają się do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach, w tym także indukcyjnych.

Najlepsza patelnia ceramiczna i jej zalety

W wielu kuchniach można się spotkać z modelami ceramicznymi. Ich powłoka stanowi połączenie minerałów oraz gliny, które są wypalane w bardzo wysokich temperaturach. Do głównych atutów naczyń ceramicznych zalicza się odporność na temperatury w zakresie od +400 do -20 stopni Celsjusza. Patelnie tego typu posiadają gładką, nieprzywierającą powłokę, równomiernie się nagrzewają i na długi czas utrzymują ciepło przyrządzanych na nich potraw. Co więcej, są przyjazne dla zdrowia i środowiska. W czasie smażenia na ceramicznych patelniach nie dochodzi bowiem do wydzielania szkodliwych związków. Warto wspomnieć tutaj także o tym, że naczynia te nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi i nie wpływają na smak oraz zapach przygotowywanych dań. Oprócz tego, patelnie ceramiczne pozwalają smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Są one również lekkie i łatwe w czyszczeniu.

Jaka jest najlepsza patelnia? Granitowa!

Najlepsza patelnia dla osób szukających wytrzymałego naczynia? Granitowa! Jej powłoka jest wzmocniona drobinkami granitu sprawiającymi, że jest ona odporna na uszkodzenia. Modele granitowe umożliwiają smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Są bezpieczne dla zdrowia i środowiska, nie reagują z żywnością, nie zmieniają smaku potraw i nadają się do użytkowania na różnych kuchenkach. Do ich zalet zalicza się również łatwość w utrzymaniu w czystości oraz elegancki wygląd.Patelnia do nalesnikow granitowa konighoffer venga

Jakie patelnie są najlepsze? Żeliwne!

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się naczynia żeliwne. Są one niezwykle trwałe, co sprawia, że kupując je można mieć pewność, że posłużą przez długie lata, zachowując swoje cenne właściwości. Jako że patelnie żeliwne nie posiadają powłoki, nie są narażone na zarysowania. Do ich produkcji wykorzystuje się wyłącznie naturalne, bezpieczne dla zdrowia materiały. Sprawia to, że naczynia tego typu podkreślają smak przygotowywanych na nich potraw. Gwarancją codziennych sukcesów w gotowaniu są naczynia żeliwne. Doskonale przewodzą one ciepło, równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę dania. Żeliwne patelnie mogą być użytkowane zarówno na kuchenkach, jak i w piekarniku.Patelnia zeliwna konighoffer

Najlepsza patelnia dla wymagających? Stalowa!

W wielu kuchniach można znaleźć komplet garnków i patelni stalowych. Naczynia te są odporne na zarysowania, wgniecenia oraz rdzewienie. Z biegiem użytkowania zyskują one coraz lepsze właściwości nieprzywierające. Stalowe patelnie powoli oddają zgromadzone ciepło i są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Można ich z powodzeniem używać na różnego rodzaju kuchenkach, w tym także indukcyjnych. Patelnie stalowe są również łatwe w czyszczeniu — nadają się bowiem do mycia w zmywarce.

Wybierając patelnię do kuchni, warto postawić na naczynie renomowanego producenta, które będzie zarówno odporne na uszkodzenia, jak i lekkie oraz łatwe w czyszczeniu. Dzięki temu, codzienne gotowanie stanie się czystą przyjemnością.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!