Najczęstsze przyczyny awarii sprzętu gastronomicznego

Najczęstsze przyczyny awarii sprzętu gastronomicznego

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z dużą odpowiedzialnością. Żywienie zbiorowe wymaga stosowania rygorystycznych zasad, dzięki którym klient jest zadowolony, właściciel uzyskuje obroty na odpowiednim poziomie, a bar czy restauracja cieszy się powodzeniem. Przygotowywanie posiłków w takich miejscach powinno odbywać się szybko i przy zachowaniu higieny. Dlatego tak ważne jest zadbane i sprawne wyposażenie.

Niestety w wielu lokalach gastronomicznych, a w szczególności w ich kuchniach, profesjonalny sprzęt ulega awariom. Kiedy maszyna do mielenia mięsa, piec konwekcyjny czy ekspres do kawy przestają działać, zmienia się rytm przygotowywania posiłków i obsługi klientów.

Wiele czynności trzeba wykonywać ręcznie, tracąc na nie znacznie więcej czasu, a stopień przetworzenia produktów jest na niższym poziomie. W konsekwencji klienci, którzy muszą długo czekać, rezygnują i nie chcą przychodzić po raz kolejny.

Awaria sprzętu gastronomicznego ma też wpływ na pracowników. Muszą pracować więcej i ciężej, a mniejsza liczba gości przekłada się na niższe zarobki. Często bowiem zwyczajem jest premia od dziennego utargu.

Jakie są najczęstsze przyczyny takich awarii? Jak ich uniknąć i co zrobić, gdy już do nich dojdzie?

Nieprawidłowe użytkowanie sprzętu

Obsługa nowoczesnego sprzętu gastronomicznego jest podobna do obsługi urządzeń domowych. Ponieważ są to maszyny przeznaczone dla firm gastronomicznych, mają inne parametry techniczne. Niektóre z nich są wyposażone w dodatkowe funkcje, których używanie powinno odbywać się zgodnie z instrukcją. Istotne jest też miejsce montażu.

Brak zainteresowania takimi aspektami, postępowanie intuicyjne, przekonanie, że pracownik wie najlepiej – to typowe czynniki zwiększające prawdopodobieństwo wystąpienia awarii.

Liczbę usterek z pewnością można ograniczyć, jeśli pracownicy zostaną odpowiednio przeszkoleni, a montażu dokona fachowiec. W przypadku każdego nowego pracownika, obowiązkiem powinno być zapoznanie się z instrukcją obsługi. Nie zaszkodzi też powieszenie takiej informacji w widocznym miejscu, w pobliżu urządzenia.

Nieprawidłowe użytkowanie sprzętu

 

Brak regularnych przeglądów

Sprzęt gastronomiczny, podobnie jak wszystkie pozostałe maszyny, w trakcie eksploatacji ulega zużyciu. Szczególnie podatne na zniszczenia są uszczelki i filtry, a niekiedy też rączki czy przyciski. Ponadto kontakt z produktami spożywczymi sprawia, że w maszynach pozostają resztki jedzenia, w tym jełczejące tłuszcze czy zbrylające się cukry.

Podstawą ograniczenia awaryjności sprzętu jest systematyczne poddawanie ich przeglądom technicznym i konserwacji. Może je wykonać każdy serwis gastronomiczny SPERTO lub inny, specjalizujący się w maszynach konkretnego typu czy marki.

Zaniedbanie przeglądu czy zignorowanie drobnej usterki zazwyczaj kończy się poważną awarią. Wymaga ona nakładu finansowego oraz czasu, w efekcie czego kuchnia nie dysponuje urządzeniem. W skrajnych wypadkach może też być konieczny zakup nowej maszyny.

Używanie niewłaściwych środków czystości

 

Używanie niewłaściwych środków czystości

Jedną z najważniejszych czynności wykonywanych w gastronomii jest czyszczenie urządzeń. Wynika to zarówno z konieczności zachowania odpowiednich warunków higienicznych, jak również potrzeby ochrony urządzeń przed zniszczeniem.

Utrzymanie czystości w profesjonalnej kuchni ma zupełnie inny wymiar niż w domu. Każdy element wyposażenia musi w niej lśnić, a mycie bemarów czy wielkich patelni wcale nie jest łatwe.

Nie każdy nowy pracownik gastronomii wie, że do czyszczenia pieców, ekspresów i innych urządzeń są przeznaczone specjalne środki chemiczne. Używanie niewłaściwych preparatów to kolejna przyczyna uszkodzeń sprzętu. Co robić w takiej sytuacji?

Najlepszym sposobem jest oczywiście zapobieganie awariom. Jeśli jednak nie jest to możliwe, a sprzęt już się zepsuł, warto znaleźć sprawdzony serwis gastronomiczny i powierzyć mu naprawę.

Takim serwisem jest firma SPERTO, która nie tylko specjalizuje się w usuwaniu awarii, ale także dystrybuuje profesjonalne środki czystości do gastronomii.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!