Kuchnie gastronomiczne. Jaką wybrać?

Kuchnie gastronomiczne. Jaką wybrać

Kuchnia to nieodłączny element każdego lokalu gastronomicznego, dlatego jej wybór warto dobrze przemyśleć. Na rynku znajdziemy ogromną ofertę tego typu produktów. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje kuchni i ich krótką charakterystykę. Zobacz, na co warto zwrócić uwagę!

Kuchnie gastronomiczne z palnikami gazowymi

Kuchnie gastronomiczne z palnikami gazowymi zasilane są gazem ziemnym lub propano-butanem z butli. To stosunkowo tanie rozwiązanie, które pozwala na jednoczesne zainstalowanie nawet 12 palników. Niestety kuchenki z palnikami gazowymi mają również pewne ograniczenia. Tego typu sprzęt z pewnością nie sprawdzi się w mikro-lokalach. Zgodnie z przepisami, kuchnie z palnikami gazowymi muszą znajdować się bowiem co najmniej 50 cm od okna. W pomieszczeniu, gdzie znajduje się kuchenka, wymagane jest także zainstalowanie specjalnej wentylacji
grawitacyjnej.

Kuchnie gastronomiczne z polami żeliwnymi

Kolejnym rodzajem sprzętu, jakim wyposażyć można lokal gastronomiczny, są kuchnie z polami żeliwnymi. To zdecydowanie mniej popularne rozwiązanie, jednak ze względu na wygodę, warto je rozważyć. Kuchnie z polami żeliwnymi działają dzięki rozgrzaniu elementów żeliwnych specjalnie zamontowanymi palnikami gazowymi. Co istotne, tego typu kuchnie podłączyć można do zwykłego kontaktu, dlatego nie jest wymagane wysokie napięcie. Niezaprzeczalną zaletą kuchni z polami żeliwnymi jest duża wytrzymałość oraz stosunkowo długie utrzymywanie ciepłej temperatury, co z pewnością usprawnia wydawanie dań serwowanych „na gorąco”.

Kuchnie gastronomiczne ceramiczne

Alternatywą dla kuchni z polami żeliwnymi mogą być kuchnie ceramiczne z charakterystyczną
płytą, na której ustawia się naczynia do gotowania lub smażenia. Płyta jest łatwa w utrzymaniu czystości i co istotne – przez brak ryzyka bezpośredniego kontaktu ze źródłem ognia – dużo bezpieczniejsza niż kuchnie gazowe. Tego typu kuchnie zasilane są prądem, dlatego w przypadku ich stosowania brak także zagrożenia ulotnienia się gazu. Niestety mimo wielu zalet, kuchnie ceramiczne mają także pewne wady. To przede wszystkim długi czas nagrzewania, co może generować duże koszty eksploatacji. Inną kwestią, którą należy rozważyć podczas zakupu, jest wytrzymałość sprzętu. Ze względu na swoją budowę, kuchnie ceramiczne są szczególnie narażone na uszkodzenia i ewentualne zarysowania. 

Kuchnie gastronomiczne indukcyjne

Kuchnie indukcyjne to najbardziej nowoczesne rozwiązanie gastronomiczne. Ich temperatura
wytwarzana jest za pomocą specjalnego pola magnetycznego, które oddziałuje na dno garnka lub patelni. W porównaniu do innych typów, np. kuchni ceramicznych, kuchnie indukcyjne pobierają znacznie mniej prądu, ponieważ w ich przypadku nie nagrzewa się cała płyta, a jedynie wybrany obszar kuchenki. Inną zaletą, która ułatwia korzystanie z kuchni indukcyjnych, jest fakt, że po wyłączeniu urządzenia, płyta automatycznie robi się zimna. Dzięki temu nie ma konieczności przestawiania naczyń na inny, zimny, palnik. Kuchnie indukcyjne, podobnie jak ceramiczne, łatwo zachować w czystości. Ze względu na sposób działania płyty, spadające na nią resztki potraw nie ulegają przypaleniu czy przysychaniu, dzięki czemu sprzątanie jest dużo prostsze.

Płyta indukcyjna to rozwiązanie, które może sprawdzić się także w przypadku osób, które dopiero rozpoczynają swoja przygodę z gastronomią. Na rynku znaleźć można bowiem profesjonalne płyty w bardzo korzystnych cenach. Produktem, który dobrze sprawdzi się zwłaszcza w małych lokalach jest profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO GIC3500. To niewielki, lecz bardzo funkcjonalny sprzęt, który pozwala na gotowanie w dowolnym miejscu. Dzięki temu z powodzeniem można go wykorzystać nie tylko w lokalu, ale także w food truckach czy podczas rozmaitych targów i
festiwali.

Płyta indukcyjna daje pełną swobodę gotowania. Profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO przeznaczona jest do garnków i patelni o średnicy 17,5-26 cm. To klasyczny rozmiar, który umożliwia zastosowanie większości dostępnych na rynku naczyń. Kuchenka ma 11 poziomów mocy oraz regulowane gumowe nóżki i łatwo wyjmowany filtr tłuszczu, co znacząco przyśpiesza sprzątanie i pomaga w utrzymaniu czystości w kuchni.

Od 1.09.2022 profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO dostępna jest w cenie 499 zł (cena nie zawiera podatku VAT). Przy zakupie większej ilości sprzętu można liczyć na rabat. Kupując 3 kuchenki, cena spada aż o 20 proc., czyli do 399 zł netto za sztukę.

Na decyzję o wyborze typu kuchenki, jaka pojawi się w lokalu gastronomicznym, wpływa wiele czynników. Mając na uwadze zarówno rodzaj serwowanych dań, jak i sam charakter działalności, z powodzeniem możemy wybrać model, który wpisze się w potrzeby nowoczesnego biznesu gastronomicznego.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!