Jakie sztućce wybrać do małej restauracji?

Jakie sztućce wybrać do małej restauracji

Przejdź do treści Elementy paska narzędzi Zarządzaj Menu administracyjne Zawartość Struktura Konfiguracja Ludzie Help Menu główne Kolejność usług Pionowo Skróty Marcin Dyrda Zakładki podstawowe (aktywna karta) Ścieżka nawigacyjna Strona główna Jakie sztućce wybrać do małej restauracji Szukaj Tytuł Treść Media Kategorie Załączniki Autor tekstu TREŚĆ Body (Edycja podsumowania)

Idealna restauracja jest pełna dobrego wystroju artystycznego, mebli, oświetlenia, muzyki, a także wspaniałej kuchni i przyjaznego personelu. Jednak jedną rzeczą, która idzie nie tak, są sztućce. Czy zwróciłeś wystarczającą uwagę na wybór odpowiednich sztućców? Wielu restauratorów uważa, że nie ma potrzeby wykraczać poza standardowe sztućce typu nóż, łyżka i widelec. Jednak będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, jak źle dobrane sztućce mogą okazać się katastrofą dla Twojej firmy. W zależności od tego, jakie jedzenie serwujesz, na rynku dostępnych jest kilka rodzajów sztućców. W poniższym artykule dowiesz się, w jaki sposób możesz wprowadzić różnorodność rodzajów sztućców i sprawić, by posiłki na mieście były niezapomnianym przeżyciem dla Twoich klientów.

Sztućce oznaczają narzędzia służące do krojenia i jedzenia żywności. Zawiera nóż, widelec i łyżkę. Istnieją różne rodzaje noży, widelców i łyżek. Kompletny zestaw sztućców może obejmować nóż do masła, łyżkę do zupy, widelec do owoców morza itp.

W dzisiejszych czasach, nie musisz wybierać drogich, trudnodostępnych sztućców dedykowanych restauratorom. Wiele popularnych sklepów internetowych jak: allegro, nakrywamy, czy sztućce polszkło - oferuje bogatą ofertę sztućców do użytku domowego i do branży HoReCa.

Noże do restauracji

Różne noże są przeznaczone do wykonywania określonych zadań. Wybór odpowiedniego noża ułatwia wykonanie tego zadania. Nóż może być przeznaczony do uderzania, siekania, rozdzierania, krojenia w kostkę, rozprowadzania, rzeźbienia lub krojenia. Różnica polega na ostrzu noża, czy jest spiczaste, tępe, ząbkowane itp.

Tępe ostrza służą do krojenia miękkich lub gotowanych potraw, a ząbkowane noże ułatwiają krojenie mięsa. Noże do steków bez ząbków pozwalają na czystsze cięcie, podczas gdy spiczaste noże pomagają w krojeniu lub obieraniu owoców. Nóż z szerokim płaskim ostrzem nadaje się do jedzenia ryb, natomiast nóż z tępymi końcami służy do smarowania masła, serów do smarowania, marmolady itp.

Klasyfikacja noży ze względu na rozmiar

  • Nóż obiadowy: Nóż obiadowy ma rozmiar od 9 ½ do 10 cali. Służy do krojenia i popychania żywności. Służy również jako zamiennik noża do sałatek, jeśli ten ostatni nie jest dostępny.
  • Nóż do steków: Nóż do steków może być używany zamiast noża obiadowego lub jako dodatek do niego. Może być ząbkowany lub nie ząbkowany w zależności od konkretnych kawałków steku. Zwykle ma od czterech do sześciu cali długości.
  • Nóż obiadowy: Nieco mniejszy niż nóż obiadowy, nóż obiadowy jest używany z talerzem obiadowym, aby dopasować go do wielkości talerza. Nóż obiadowy jest równie akceptowalny, gdy nóż obiadowy nie jest dostępny.
  • Nóż do ryb: Nóż do ryb jest używany, gdy ryba jest podawana na obiad. Nóż do ryb mierzy 8 ¾ cala z szerokim ostrzem i tępą krawędzią. Końcówka noża do ryb pomaga w oddzielaniu warstw ryb i podnoszeniu ości.
  • Nóż deserowy: Nóż deserowy może być używany do deserów, świeżych lub kandyzowanych owoców. Może być używany do krojenia ciast i ciastek. Pasuje do łyżeczki deserowej.
  • Nóż do owoców: Mierzący od 6 ½ do 7 ¼ cala nóż do owoców ma zaostrzoną końcówkę i wąską prostą. Ostrze może być ząbkowane lub lekko zakrzywione. Służy do krojenia i obierania owoców.
  • Nóż do masła:  Mały rozmiar 5 do 6 cali, nóż do masła ma zaokrąglony czubek, dzięki czemu nie drapie chleba podczas rozprowadzania masła. Nóż obiadowy jest równie akceptowalny, jeśli nóż do masła nie jest dostępny.

Łyżki do restauracji

Łyżki służą do przenoszenia jedzenia z talerza lub miski do ust. Istnieją różne rodzaje łyżek do określonych zadań.

  • Łyżeczka: Służy do mieszania kawy, herbaty, zup i jedzenia.
  • Łyżka stołowa: Łyżka jest większa niż łyżeczka i służy do serwowania potraw z miseczek.
  • Łyżka do zupy: Duża zaokrąglona łyżka używana do jedzenia zupy. Łyżkę owalną stosuje się w przypadku, gdy zupa zawiera mięso, warzywa, bułkę tartą itp.
  • Łyżeczka deserowa: Służy do jedzenia słodkich potraw i puddingów.
  • Łyżeczka do lodów: Długie łyżki do sięgania dna szklanek do lodów i jedzenia płynnych lub półpłynnych potraw, takich jak polewy do lodów, spławiki, galaretki itp.
  • Łyżka do owoców: Łyżka do owoców ma wydłużoną miskę i spiczastą końcówkę, która pomaga w krojeniu i jedzeniu owoców, takich jak winogrona, pomarańcze i melony.

Widelce do restauracji

Widelec z dwoma zębami służy do krojenia mięsa, podczas gdy widelec z czterema zębami ma inne zastosowania.

  • Widelec obiadowy: Przeznaczony do dania głównego, widelec obiadowy ma około siedmiu cali.
  • Widelec do sałatek: Używany do jedzenia sałatek, w widelcu do sałatek zęby zewnętrzne są karbowane, szersze i dłuższe niż zęby wewnętrzne. Ma sześć cali długości.
  • Widelce z bardzo długimi zębami: Takie widelce są przeznaczone do jedzenia spaghetti, klusek.
  • Widelec deserowy: Służy do jedzenia ciast, ciast i ciastek. Jest mniej więcej podobny do widelca do sałaty.
  • Widelec do ryb: Służy do trzymania i serwowania ryb. Zęby mają jednakową szerokość i długość.
  • Widelec do owoców morza: Widelec do owoców morza jest idealny do jedzenia skorupiaków. Nazywany również widelcem do kraba, widelcem do homara, służy dwóm celom. Wąski koniec z podwójnymi zębami służy do zbierania owoców morza, a zakrzywiony skrobak służy do nabierania mięsa.

Starannie dobieraj sztućce do restauracji

Wybór odpowiednich sztućców może być zaskakujący, zwłaszcza dla początkujących. Pamiętaj o tych szybkich wskazówkach przy zakupie sztućców.

  1. Unikaj sztućców z limitowanych edycji
  2. Oprócz standardowego zestawu widelca, noża i łyżki, zdecyduj, co jeszcze jest niezbędne w zależności od tego, co serwujesz. Na przykład, jeśli serwujesz owoce morza, kup widelce do owoców morza.
  3. Kup trwały zestaw sztućców, który wystarczy Ci na dłużej. Najbezpieczniejszym wyborem jest stal nierdzewna.
  4. Sztućce powinny być zsynchronizowane z motywem przewodnim Twojej restauracji.
  5. Upewnij się, że sztućce są wygodne w obsłudze. Wypróbuj przed zakupem.
  6. Kupuj lekkie sztućce dla dzieci.
  7. Miej wystarczającą ilość zapasów jako kopię zapasową na wypadek nieszczęścia.

O formatach tekstu Format tekstu Opublikowane Ostatnio zapisano 14-11-2022 Autor Marcin Dyrda Dodaj nową wersję USTAWIENIA MENU (Nie ma w menu) ALIAS URL (Alias automatyczny) Generuj automatyczny alias URL Odznacz, żeby wpisać własny alias poniżej. Alias URL Utwórz alternatywną ścieżkę po której uzyskasz dostęp do nowo utworzonej zawartości. Na przykład, wpisz "/o-nas" gdy tworzysz stronę stronę zatytułowaną "O nas". AUTOR I DATA (Przez Marcin Dyrda (135965) w 2022-11-14) OPCJE WYRÓŻNIENIA (Promoted to front page) Opublikowane Delete Brak dostępnych komentarzy. Zasobnik "Menu administracyjne" otwarty.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!