Jaki wybrać kocioł warzelny? Podpowiadamy

kocioł warzelny

Gastronomiczne kotły warzelne odgrywają ważną rolę w restauracji czy stołówce. Dlatego przy ich zakupie warto zwrócić uwagę nawet na najmniejsze ich elementy. Oferty wielu sklepów są bogate w różne kotły warzelne. Jak spośród nich wybrać ten, który będzie Ci najbardziej odpowiadał? Aby się tego dowiedzieć, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Kocioł warzelny – co to jest?

Kocioł warzelny jest urządzeniem, które chętnie wykorzystuje się w branży przetwórstwa spożywczego. Dzięki niemu można zrobić zarówno wysokiej jakości smalec, jak i przecier warzywny. W dodatku przy pomocy kotła warzelnego doskonale przygotujesz sosy, konfitury, zupy czy likiery. Nie każdy wie, że te urządzenia nadają się również do przygotowania wędlin. 

Zastosowanie kotłów warzelnych jest bardzo bogate. W każdym większym lokalu gastronomicznym powinien mieć on swoje miejsce. Dzięki niemu poprawi się jakość wykonywanych potraw, ale również organizacja pracy kucharzy i ich pomocy. Kocioł warzelny to bardzo popularne urządzenie w gastronomii, ponieważ pozwala zaoszczędzić sporo energii oraz czasu.

Jakie są rodzaje kotłów warzelnych?

W gastronomii można wyróżnić trzy rodzaje kotłów warzelnych, które dzieli się ze względu na ich typ zasilania. Kotły parowe, elektryczne oraz gazowe stale zyskują nowe rzesze fanów wśród kucharzy. W pierwszym z nich źródło zasilania to para, która dostaje się do odpowiednich miejsc dzięki przestrzeniom grzejnym. 

Jakie są rodzaje kotłów warzelnych

W przypadku kosztów, najdroższy bywa kocioł warzelny gazowy, jednak generuje on bardzo niskie koszty eksploatacji. Także tego typu zakup to wydatek tylko na początku, który później prawdopodobnie łatwo się zwróci. Odwrotnie rzecz ma się z kotłami elektrycznymi. Są one stosunkowo tanie, jednak regularne ich używanie generuje całkiem duże koszty. 

Który z rodzajów kotłów warto wybrać?

Jeżeli planujesz zakup kotła warzelnego gazowego, powinieneś pamiętać o skutecznym systemie wentylacji wewnątrz pomieszczenia, w którym będzie się on znajdował. Tylko wysokiej klasy metody wentylacyjne będą w stanie zapewnić bezpieczne odprowadzanie spalin. Natomiast elektryczne kotły warzelne wymagają solidnej instalacji, która powinna poradzić sobie z dużym poborem mocy. Jednak zalety tych elektrycznych urządzeń sprawiają, że wiele osób chętnie się na nie decyduje. Powodem jest stosunkowo niska cena przy zakupie kotła.

Warto wiedzieć, że w przypadku kotłów parowych do ogrzewania potrawy zawsze wykorzystuje się tylko parę wodną. Nie jest ona jednak wytwarzana w samym urządzeniu, a powinna być ona dostarczana przez zewnętrzne źródło. W tym celu powinieneś kupić odpowiednią wytwornicę pary wodnej lub specjalną instalację parową. Nie jest to jednak duży wydatek. Dlatego jeżeli chcesz regularnie korzystać z kotła warzelnego szczególnie polecamy Ci jego parową odmianę. Jako najpopularniejszy rodzaj tego urządzenia ma swoje niepowtarzalne zalety.

Warto wiedzieć, że kocioł warzelny parowy to najprostszy sposób na przygotowanie smacznych posiłków. Do jego uruchomienia nie stosuje się dużej ilości elektryczności czy gazu, tak jak w przypadku innych rodzajów tych urządzeń. Kotły parowe nie są też tak drogie, jak te zasilane elektrycznością. Dlatego, jeżeli zastanawiasz się, które tych urządzeń powinieneś kupić, doradzamy Ci, abyś wybrał te, które są zasilane na parę.

Kotły warzelne to uniwersalne sprzęty, które przydadzą się w niemal każdej restauracji czy jadłodajni. Warto zainwestować w ten produkt, ponieważ znacznie oszczędza on czas i ilość wydatkowanej energii przez kucharzy oraz ich pomoce. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu zrobisz udane zakupy.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!