dpdpickup

Noże japońskie - co warto o nich wiedzieć?

Gastronomiczne noże japońskie

Zawodowi kucharze, ale i pasjonaci azjatyckiej kultury od dawna cenią sobie noże japońskie. Nie bez przyczyny, ponieważ słyną one z jakości, trwałości i imponującej ostrości. Dlatego warto o nich pomyśleć, gdy kompletujemy zastawę kuchenną. Co trzeba wiedzieć, zanim zdecydujemy się zakupić japońskie noże?

1. Noże japońskie - podstawowe rodzaje

2. Zalety japońskich noży

3. Jakie kamienie do ostrzenia noża?

Codzienne przygotowywanie posiłków bywa bardzo męczące, jeśli w kuchni nie mamy odpowiednich, solidnych noży. Dlatego tak ważne jest, by podczas kompletowania zastawy kuchennej nie kierować się wyłącznie ceną. Dobre noże kuchenne bez wątpienia ułatwią nam gotowanie i przydadzą się nie tylko zawodowym kucharzom.

1. Noże japońskie - podstawowe rodzaje

Warto podkreślić, że japońskie noże są bardzo różnorodne. Używając tego określenia, mówimy o wielu kształtach i zastosowaniach. Należy jednak wspomnieć o kilku podstawowych rodzajach japońskich noży kuchennych:

Nóż Santoku, czyli najbardziej uniwersalny japoński nóż, którego możemy użyć podczas przygotowywania wielu potraw. Wyróżnia się szerokim i długim ostrzem, dzięki czemu sprawdza się zarówno przy krojeniu, jak i przy siekaniu.

  • Nóż Usuba, czyli dobry nóż kuchenny, który swoją budową przypomina tasak. Jego ostrze jest długie i stosunkowo szerokie, dzięki czemu nóż doskonale nadaje się do precyzyjnego krojenia warzyw oraz owoców. Lepiej nie używać go natomiast do krojenia twardych produktów.
  • Nóż Gyuto, czyli uniwersalny japoński nóż szefa kuchni, który świetnie nadaje się również dla amatorów gotowania. Jest bardzo precyzyjny, dzięki czemu można go wykorzystać jako nóż do zadań specjalnych, np. wycinania i oddzielania mięsa od kości.
  • Nóż Nakiri - można go z powodzeniem wykorzystywać do szatkowania ziół, jak i krojenia twardych produktów.
  • Nóż Takohiki - jest nożem japońskim, który jest długi i wąski. Najlepiej nadaje się on do wykonywania pojedynczych i płynnych cięć. Doskonale sprawdza się do krojenia ryb i ośmiornic.

2. Zalety japońskich noży

Noże japońskie mają wiele zalet. Oprócz wysokiej jakości, doskonałe noże japońskie wyróżnia precyzja, wytrzymałość, doskonałe dopasowanie do dłoni, uniwersalność oraz konstrukcja, która pozwala na sprawną, wydajną pracę.

3. Jakie kamienie do ostrzenia noża?

Kamienie do ostrzenia noża postrzegane są jako synonim ostrzałki do noży kuchennych. Sprawdzone kamienie do ostrzenia noży japońskich to konieczność, ale wybór może stanowić spore wyzwanie. Jeśli masz jakieś wątpliwości co do wyboru kamienia, warto skorzystać z rady fachowców.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!