Frytownice serce każdej małej gastronomii. Bogata oferta na MerXu
Frytownice służą do smażenia na głębokim tłuszczu. Jest to jedna z najczęściej stosowanych form obróbki termicznej w gastronomii, dlatego jeśli właśnie wyposażasz bar szybkiej obsługi, restaurację, czy choćby foodtracka, koniecznie zaopatrz się w profesjonalną frytownicę. Odpowiedni sprzęt znajdziesz na platformie zakupowej MerXu.
Co to jest frytownica gastronomiczna?
Frytownica jest urządzeniem gastronomicznym, które służy do smażenia w głębokim tłuszczu, czyli frytowania. Przy jej udziale można przygotować szereg potraw takich jak np.:
- frytki ziemniaczane;
- panierowana ryba;
- panierowany drób (m. in. lubiane przez dzieci nuggetsy z kurczaka);
- warzywa;
- ciastka smażone w tłuszczu (m. in. pączki czy chrusty).
Do frytownicy nalewa się olej, który jest w urządzeniu podgrzewany do wysokiej temperatury. Przy pomocy koszy potrawy zanurza się we fryturze. Dzięki takiemu sposobowi obróbki termicznej, smażone w tłuszczu produkty szybko zyskują chrupiącą skórkę, jednocześnie wewnątrz pozostawiając miękkie i wilgotne.
Frytownice wyposażone są w termostat, który zapobiega nadmiernemu rozgrzaniu oleju, a jednocześnie pozwala na zachowanie właściwej temperatury smażenia.
Frytownice elektryczne i gazowe
Na MerXu zaopatrzysz się zarówno we frytownice gazowe, jak i elektryczne. Warto podkreślić, że różnią się one nie tylko samym sposobem zasilania, ale również budową. Urządzenie elektryczne posiada grzałki zanurzone we fryturze, podczas gdy w przypadku gazowych elementy grzejne umieszczone są pod zbiornikiem.
Dalsze różnice między frytownicami elektrycznymi a gazowymi dotyczą kosztów eksploatacji, konserwacji i ceny urządzenia. Porównywalnej mocy i pojemności frytkownice elektryczne są zwykle tańsze niż gazowe, jednak jeśli korzystamy z urządzeń stale, warto zastanowić się nad maszyną na gaz ziemny lub propan-butan z racji niższych cen paliwa.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że taka frytownica wymaga stałego podłączenia do źródła, podczas gdy frytkownicę elektryczną, zwłaszcza zasilaną na napięcie 230 V ze zwykłego gniazdka łatwiej przemieścić.
Pojemność, moc i inne parametry frytownicy
Na MerXu zaopatrzysz się we frytownice o różnej pojemności. Niewielkie, 3 – 4 litrowe sprawdzą się w punktach gastronomicznych gdzie dania z głębokiego tłuszczu serwowane są w niewielkich ilościach i sporadycznie. Tam, gdzie korzysta się z frytownic często i w dużym zakresie, lepszym rozwiązaniem będą kilkunasto, a nawet 30 litrowe, duże urządzenia. Warto przemyśleć dobrze również liczbę komór. Jeśli w ciągu dnia natężenie sprzedaży jest zmienne – lepiej skorzystać z frytownic o dwóch komorach. Kiedy liczba klientów jest mniejsza – można korzystać z jednej komory, a kiedy większa – z dwóch.
Poza pojemnością frytownicy ważne są także jej parametry techniczne:
- moc urządzenia, która bezpośrednio związana jest z czasem obróbki termicznej;
- sterowanie elektroniczne umożliwiające precyzyjne nastawienie parametrów smażenia;
- funkcja topienia tłuszczów stałych (dzięki niej nie trzeba przed umieszczeniem we frytownicy rozpuszczać tłuszczów stałych);
- automatyczne podnoszenie koszy po zakończeniu czasu smażenia.
Duże frytownice powinny być zaopatrzone w zawór do spuszczania oleju. Dobrym rozwiązaniem jest także system filtracji oleju – jego codzienne przefiltrowanie wydłuża czas przydatności do smażenia i pozwala zapobiegać powstawaniu nieprzyjemnego smaku.
Wymienione w artykule produkty można obecnie kupić na platformie MerXu na bardzo atrakcyjnych warunkach. Obowiązują aktualnie promocje: “Premia za pierwszy zakup” - merXu zwraca do 1000 PLN za pierwszy zakup, “kasa wraca”, robiąc regularnie zakupy na merXu można uzyskać rocznie do 8000 PLN rabatu, member-get-member, zachęcając innych do robienia zakupów na merXu można odebrać 200 PLN za każde polecenie firmy która dokona transakcji na platformie oraz “darmowa dostawa” - merXu pokrywa koszty transportu miedzynarodowego i krajowego do kwoty 1400 PLN.
Zarejestruj się na merXu za darmo TUTAJ