dpdpickup

Dzbanki do spieniania mleka

Dzbanki do spieniania mleka

Kawa z mlekiem to najczęstszy wybór wśród stałych bywalców kawiarni. Połączenie espresso z odpowiednio spienionym mlekiem to mariaż idealny. Wszyscy posiadacze ekspresów ciśnieniowych, którzy chcą uzyskać równie smaczną kawę, powinni zaopatrzyć się w dzbanek do spieniania mleka. Dzięki niemu uzyskają mleko o idealnej temperaturze oraz konsystencji. Czym się kierować przy wyborze tego sprzętu i jak z niego poprawnie korzystać? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Dzbanki do spieniania mleka, jak sama nazwa wskazuje, służą do podgrzewania i spieniania mleka. Większość profesjonalnych kawiarni korzysta z tego typu dzbanków, które najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej ze względu na jej trwałość, higienę i łatwość czyszczenia. Niektórzy producenci pokrywają dodatkowo swoje dzbanki powłoką teflonową, która minimalizuje przywieranie mleka do jego powierzchni.

Jaki dzbanek do spieniania mleka wybrać?

Wielu osobom wydaje się, że do spieniania mleka wystarczy zwykły dzbanek z metalu lub ceramiczny kubek. Nic bardziej mylnego, diabeł tkwi w szczegółach. Profesjonalne dzbanki dostępne w sklepie https://teges.pl/dzbanki-do-mleka/ wykonane są ze stali o odpowiedniej grubości, która odpowiednio absorbuje ciepło i dłużej spienia mleko, co daje lepsze, bardziej kremowe i jednolite mieszanki. Kolejnym ważnym elementem dzbanka jest odpowiednio zaprojektowana wylewka lub "dzióbek" . Dzięki temu elementowi jesteśmy w stanie precyzyjnie nalać mleko do filiżanki, tak aby otrzymać fantazyjne wzory. Ważny jest również to, jak dzbanek jest wyprofilowany. Pamiętajmy dzbanek nie powinien być zbyt ciężki i wygodnie układać się w dłoni, aby spienianie i nalewanie mleka nie sprawiało trudności.

Jaka pojemność dzbanek do spieniania mleka będzie najlepsza?

Najbardziej typowe dzbanki do spieniania mleka mają wielkość 350, 600 i 900 ml. Przy wyborze dzbanka powinniśmy kierować się rodzajem kawy, którą zazwyczaj robimy. Jeśli chcemy zrobić jedno cappuccino, wystarczy dzbanek o najmniejszym rozmiarze. Do przygotowania dwóch filiżanek sprawdzi się dzbanek o pojemności 600 ml, natomiast największy dzbanek wybieramy zazwyczaj do większej ilości filiżanek, mimo że zazwyczaj zaleca się spienianie mniejszych ilości mleka, co powoduje lepszą strukturę i konsystencję pianki.

Jak spienić mleko w dzbanku?

Spieniania mleka choć z pozoru może wydawać się prostym zadaniem to tak naprawdę wymaga od nas dużo wprawy i umiejętności. Mleko do spienienia powinno być tłuste i dobrze schłodzone, dzięki temu będziemy mogli dłużej je spieniać. Dzbanek również powinien być chłodny. Dobrze spienione mleko to mleko, które nie posiada pęcherzyków powietrza oraz ma gładką konsystencje. Bąbelki powietrza wpływają negatywnie na smak pianki. Temperatura spienionego mleka nie powinna przekraczać 70 stopni Celsjusza. W innym przypadku utracimy słodycz cukrów, pozostawiając wyłącznie smak tłuszczów.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!