dpdpickup

Excel

Czy jest jakiś sprytny moduł, np. w Excelu do analizy sprzedawanych dań z karty w różnych dniach działalności?

Kategoria pytania
Odpowiedź

<p>Excel oferuje bardzo szerokie możliwości analityczne. Jednak nie znam aplikacji ani modułu w Excelu, stworzonego specjalnie do dziennej analizy sprzedaży dań z karty. Najczęściej tego typu możliwości dają specjalne programy komputerowe stworzone do zarządzania sprzedażą w gastronomii. Zachęcam do lektury tekstów na ten temat w naszym portalu.</p><p>W Excelu taką aplikację, a właściwie arkusz kalkulacyjny jest bardzo łatwo stworzyć samemu, jeśli znamy podstawowe zasady tworzenia tabel i wprowadzania formuł.</p><p>Taka tabela może mieć w kolumnach kolejne dni (tygodnia, miesiąca), a w wierszach wypisane wszystkie dania, które chce się kontrolować/analizować.</p><p>Oczywiście, jeśli chcemy to robić, to w jakiś sposób należy rejestrować sprzedaż konkretnych dań. &nbsp;Zwykle możliwość tą dają wszystkie kasy fiskalne, można też w najprostszy sposób prowadzić ręcznie wpisy sprzedanych dań (tak zwane stawiane kresek). Do tej ostatniej metody raczej nie zachęcam, ponieważ jest bardzo pracochłonna, mało wiarygodna i trudna do przeprowadzenia, gdy karta menu zawiera więcej niż kilka pozycji.</p><p>Dane z raportu dziennego sprzedaży dań, wydrukowanego z kasy fiskalnej trzeba wprowadzać ręcznie do sporządzonej tabeli, bo bezpośredni transfer danych z kasy fiskalnej do Excela jest zwykle niemożliwy.</p><p>Na koniec należy dodać, że choć analiza sprzedawanych dań w okresach dziennych może być interesująca, znacznie częściej analizuje się sprzedaż w okresach miesięcznych. Jest to metoda bardziej wiarygodna i przydatna przy ocenie menu pod kątem jego efektywności.</p>

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!