dpdpickup

Czy żywność ekologiczna ma przyszłość?

koszyk-z-ekologiczna-zywnoscia

Dobry PR, chwilowy trend, a może faktycznie inwestycja we własne zdrowie? Jak to jest z tą ekologią? Czy żywność ekologiczna naprawdę jest taka super, jak się o niej mówi? Sprawdzamy!

W czasach, kiedy mamy do czynienia z coraz większą sztucznością i chemizacją życia, żywność ekologiczna wydaje się jedynym słusznym wyborem. Najlepszym tego dowodem są liczby. W Polsce mamy już około 4 tysięcy sklepów ekologicznych. Wśród nich są zarówno niewielkie rodzinne punkty, jak i sieci handlowe z eko asortymentem. Działają prężnie i rozwijają się w ekspresowym tempie.

Biorąc pod uwagę fakt, że żywność ekologiczna jest o wiele smaczniejsza i bardziej wartościowa niż żywność konwencjonalna, jej sukces nikogo nie powinien dziwić. Jeśli świadomość konsumentów nadal będzie utrzymywała się na tak wysokim poziomie jak dziś, eko jedzenie będzie miało się dobrze, a może nawet i lepiej…

Czym różni się rolnictwo ekologiczne od rolnictwa konwencjonalnego?

O ile nie wszystkim, to z całą pewnością wieloma czynnikami – zaczynając od samego podejścia do środowiska, poprzez uprawę i produkcję żywności, na dbałości o jakość kończąc.

Rolnictwo ekologiczne to kwintesencja tego, co w naturze najlepsze. Matka natura nie potrzebuje żadnych poprawek i rolnictwo ekologiczne doskonale to rozumie. Na czym dokładnie to rozumienie polega?

W eko rolnictwie nie ma miejsca na chemizację. Stąd na porządku dziennym jest wykluczenie pestycydów, herbicydów, syntetycznych nawozów mineralnych, chemicznych środków ochrony roślin, hormonów, antybiotyków i innych sztucznych dodatków z barwnikami i wzmacniaczami smaku na czele.

Owoce i warzywa ekologiczne są uprawiane przy użyciu naturalnych nawozów i z wykorzystaniem biologicznych metod zwalczania szkodników.

Z kolei zwierzęta są hodowane w sposób humanitarny. Mają zapewnione godne i przyjazne warunki bytowania, nie są faszerowane antybiotykami, sterydami czy hormonami wzrostu, a wszystkie zabiegi weterynaryjne nastawione są na profilaktykę. Zamiast chemii stosuje się zioła, które poprawiają zdrowotność zwierząt.

Powiedzmy to sobie wyraźnie. O ile rolnictwo konwencjonalne nastawione jest przede wszystkim na maksymalizację plonu kosztem jakości produktów i degradacji środowiska, bo to zapewnia zysk ekonomiczny, o tyle rolnictwo ekologiczne jest skupione na podwyższaniu jakości żywności i zniesieniu ryzyka zanieczyszczeniami jej substancjami chemicznymi. Eko rolnictwo stawia na optymalny plon i odnawialne źródła energii.

Czy wiesz, że żywność konwencjonalna nierzadko zawiera azotany i azotyny, które mogą być przyczyną rozwoju nowotworów i innych chorób? Może zawierać także pestycydy, które rozregulowują naszą gospodarkę hormonalną.

Różnice między jednym rolnictwem a drugim widać też w podejściu do środowiska. Rolnictwo ekologiczne troszczy się o utrzymanie różnorodności biologicznej. Dba o odpowiednie wykorzystanie energii i zasobów naturalnych. Nie prowadzi do skażenia środowiska. Wręcz przeciwnie!

Niestety, produkcja żywności konwencjonalnej przyczynia się do degradacji środowiska. Spytasz w jaki sposób? Przede wszystkim poprzez stosowanie sztucznych oprysków, syntetycznych regulatorów wzrostu czy chemicznych środków ochrony roślin. Tego typu praktyki skutkują zanieczyszczeniem powietrza, wód gruntowych oraz niszczeniem naturalnej fauny.

ekologiczna rzodkiewka

Konsumenci coraz większą uwagę zwracają na jakość kupowanej żywności

Wszyscy potrzebujemy żywności. To fakt. Jest ona naszym paliwem. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy potrzebujemy żywności jako takiej byle była, czy może tej najwyższej jakości, która pomoże zadbać o dobre samopoczucie i zdrowie, eliminując ryzyko wystąpienia rozmaitych chorób.

Prawda jest taka, że świadomość współczesnego konsumenta wzrasta w ekspresowym tempie. Dzięki temu, że coraz bardziej dbamy o zdrowy styl życia, większą wagę przykładamy do wyborów żywieniowych.

Nie zadowalamy się już bylejakością. Chcemy czuć się dobrze i dobrze wyglądać, dlatego coraz częściej czytamy etykiety i skład poszczególnych produktów. Wykluczamy te, które zawierają sztuczne dodatki i konserwanty. Robimy to z szacunku do własnego zdrowia. Efekt?

Według raportu SGGW dotyczącego analizy rynku produkcji ekologicznej w Polsce wynika, że 8 na 10 konsumentów wykazuje chęć zakupu eko żywności. Z kolei co piąty polski konsument przyznaje, że kupuje żywność ekologiczną co najmniej raz w tygodniu.

Czy żywność ekologiczna naprawdę jest zdrowsza od żywności konwencjonalnej?

Z różnych badań i publikacji naukowych wynika, że tak. I nie chodzi tu tylko o wyższą zawartość cennych substancji odżywczych. Zdrowy aspekt eko jedzenia wynika przede wszystkim z faktu, że producenci żywności ekologicznej nie stosują chemicznych dodatków, organizmów modyfikowanych genetycznie, itp. To sprawia, że ich wyroby nie są skażone metalami ciężkimi, herbicydami, pestycydami i innymi szkodliwymi substancjami, których nie brakuje w żywności konwencjonalnej.

Tak więc żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej ze względu na wyższą zawartość witamin i minerałów, jak również mniejsze ryzyko wywołania alergii, które w większości przypadków wynikają z obecności w żywności pestycydów, herbicydów i innych zanieczyszczeń.

Przeprowadzane na przestrzeni ostatnich lat badania udowodniły, że zawartość witamin i minerałów w ekologicznych produktach spożywczych jest o wiele wyższa niż w tych z upraw konwencjonalnych. Dzięki temu nasz organizm może funkcjonować w sposób zbliżony do tego, w jaki został zaprojektowany.

Co więcej, eko jedzenie, przy produkcji którego nie stosuje się szkodliwych dla człowieka substancji, może uchronić nas przed rozmaitymi dolegliwościami i chorobami, w tym alergiami, nowotworami czy dolegliwościami żołądkowymi.

ekologiczne marchewki

Czy żywność ekologiczna wyprze w przyszłości żywność konwencjonalną?

Czy żywność ekologiczna całkowicie wyprze konwencjonalną? Raczej nie, ale niczego nie można przesądzać. Jej popularność z pewnością będzie zwiększać się z roku na rok, tak jak zwiększa się świadomość konsumentów.

Na chwilę obecną daleko nam do Europy Zachodniej. Tam produkty ekologiczne stanowią 8-10 procent kupowanej żywności. W Polsce na razie jest to niecały 1 procent. Ale wszystko przed nami!

Produkcja ekologiczna rozwija się bardzo dynamicznie, również w Polsce. Każdego roku zwiększa się powierzchnia upraw i przybywa producentów eko żywności. Poniekąd jest to odpowiedź na zapotrzebowanie współczesnego – bardziej świadomego – konsumenta.

Jeszcze do 2006 roku specjaliści zajmujący się rynkiem żywności uważali, że producenci żywności ekologicznej nie mają szans się przebić, a żywność ekologiczna jest dobrem luksusowym. Dziś sytuacja na eko rynku prezentuje się inaczej. Łatwy dostęp do produktów ekologicznych sprawia, że chętniej po nie sięgamy.

Ciekawostką jest, że na SGGW zostały uruchomione pierwsze w Polsce studia o kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Absolwenci będą przygotowani do kreowania rozwoju rolnictwa ekologicznego, prowadzenia gospodarstw ekologicznych i działania w obsłudze produkcji ekologicznej.

Jak wygląda europejski Certyfikat Żywności Ekologicznej?

Jedyny i oficjalny certyfikat żywności ekologicznej to Zielony Euro Liść. Jest to listek z białych gwiazdek na zielonym tle. To właśnie ten znak żywności ekologicznej daje nam gwarancję, że kupiony przez nas produkt spożywczy faktycznie jest ekologiczny. Certyfikat jest wydawany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą lub organ kontroli.

Logo żywności ekologicznej oznacza jednocześnie zgodność danego wyrobu (dotyczy również owoców i warzyw) z zasadami rolnictwa ekologicznego. Może być używane wyłącznie w przypadku produktów, które spełniają surowe warunki dotyczące metod produkcji, przetwarzania, a także transportu i przechowywania.

Jak wygląda europejski Certyfikat Żywności Ekologicznej

Dlaczego żywność ekologiczną warto kupować przez Internet?

Dobre, a przede wszystkim dobrze zaopatrzone sklepy z ekologiczną żywnością, działają głównie w dużych miastach. W nieco mniejszych miejscowościach, nawet jeśli jest taki sklepik lub dział w jednym z dyskontów, oferta nie jest ani bogata, ani tym bardziej atrakcyjna. Dlatego Internet jest tym miejscem, w którym warto zaopatrywać się w eko żywność.

Internetowe sklepy ekologiczne zapewniają zdecydowanie większy wybór żywności i innych eko produktów niż sklepy stacjonarne. Ponadto można w nich robić zakupy na własnych zasadach – z dowolnego miejsca, o dowolnej godzinie, bez stania w kolejkach, siedząc wygodnie w fotelu lub na sofie.

Kupując w sklepie internetowym mamy też więcej czasu na spokojne przejrzenie oferty i sprawdzenie, czy proponowane produkty faktycznie są eko. Bardzo często w takich sklepach mamy też asortyment, który nie jest dostępny nigdzie indziej.

Doskonałym tego przykładem jest sklep ekologiczny PyszneEko.pl. Sprawdzone marki, zaufani dostawcy, bogata oferta, świetne ceny i… często produkty, których nie kupimy w zwykłym sklepie, co tylko poszerza nasze horyzonty kulinarne.

PyszneEko.pl dostarcza produkty do klientów z całej Polski. Niektóre z nich, jak te ze Świeżego Ryneczku, masz szansę otrzymać jeszcze tego samego dnia – pod warunkiem, że mieszkasz w Warszawie i złożysz zamówienie do godziny 16. Wygodnie, prawda?

PyszneEko

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!