dpdpickup

Targi HORECA/ENOEXPO 2019 w wyjątkowej odsłonie

Targi HORECA_ENOEXPO 2019 gastrowiedza.pl
Data rozpoczęcia
20.11.2019
Data zakończenia
22.11.2019

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® są prestiżową i jedną z najważniejszych imprez dla branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej w Polsce. Kolejna edycja odbędzie się w dniach 20-22 listopada w EXPO Kraków. Na zwiedzających czekać będzie mnóstwo atrakcji i nowości zgodnie z hasłem przewodnim „Tradycja w natarciu”: krakowskie produkty lokalne w nowej odsłonie, wina z endemicznych odmian winorośli z różnych krajów, spotkania z ekspertami, praktyczne warsztaty
i szkolenia, które połączą wiedzę i doświadczenie z nowoczesną formułą wydarzenia.

Głąbik krakowski na targach

Ta edycja targów będzie wyjątkowa. W 2019r. Kraków został pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej, a taki tytuł zobowiązuje do zwrócenia uwagi na bogactwo lokalnych smaków. Dlatego w ramach dziedzictwa kulinarnego przywracamy na nasze stoły głąbika krakowskiego, warzywo które jeszcze w latach 60. XX wieku było uprawiane w krakowskich ogródkach. Jego liście dodawano do sałatek, a łodygę spożywano po przetworzeniu w formie kiszonek. Targi w Krakowie wraz z Urzędem Miasta Krakowa, realizatorem projektu SLOWFOOD CE, zainicjowały akcję sadzenia głąbika z cenionymi krakowskimi szefami kuchni. Akcja została przyjęta z dużym entuzjazmem przez samych kucharzy, którzy podkreślają przywiązanie do tradycji i chęć odkrywania zapomnianych smaków. – Do udziału w akcji zainspirowała mnie nazwa warzywa. Nigdy wcześniej z głąbikiem się nie spotkałem, stąd moja ciekawość i chęć uczestnictwa. Uważam, że to doskonałe przedsięwzięcie. Chcę poznawać nowe produkty, których mógłbym używać u siebie w restauracji. – powiedział Marcin Filipkiewicz, szef kuchni Restauracji Copernicus. Na targach będzie można spróbować potraw z głąbika specjalnie przygotowanych przez znanych kucharzy, a w przyszłości te dania znaleźć w menu krakowskich restauracji.

Chef's Day po raz pierwszy

Podczas Targów HORECA® 20 listopada odbędzie się pierwsza edycja nowego wydarzenia Chef's Day w Krakowie, cyklicznego spotkania dla szefów kuchni, którego celem jest inspirowanie, integrowanie i trening umiejętności pod okiem najlepszych specjalistów w danej dziedzinie. – To właśnie z naszych rozmów z szefami kuchni, właścicielami restauracji, dostawcami sprzętu gastronomicznego, produktów spożywczych, ekspertami z branży HoReCa zrodził się pomysł tego wydarzenia. Chcemy pokazać jak w praktyczny sposób wykorzystać aktualne trendy w gastronomii.  – zapowiada Tomasz Krupa, project manager. 

Nie zabraknie tematów dotyczących lokalnych produktów w kuchni, deserów w restauracji, społecznej odpowiedzialności biznesu – CSR, rozwoju artystycznego – plating art, tworzenia marki swojej osoby – personal branding, budowania relacji biznesowej na różnych poziomach szef kuchni – właściciel /f&b manager /barman, sommelier, itp. Tematy te będą kontynuowane podczas kolejnej odsłony Chef’s Day w Krakowie w marcu 2020r.

Trendy winiarskie na ENOEXPO®

W ostatnich latach coraz bardziej widoczna staje się moda promująca lokalne szczepy winorośli (endemiczne szczepy) co potwierdzają raporty sprzedażowe i największe branżowe autorytety. Analogicznie do trendów w kulinariach, gdzie kucharze sięgają do korzeni
i wskrzeszają zapomniane warzywa, w winiarstwie obserwujemy identyczny mechanizm. Są kraje, które w winach endemicznych zawsze upatrywały swoją siłę jak np. Węgry czy Portugalia. Obecnie nierzadko spotykamy się z sytuacją, gdzie niespotykane szczepy wzbudzają największe zainteresowanie na rynku. Jak co roku w czasie ENOEXPO® będziemy gościć producentów z całego świata, wielu z nich już dziś zadeklarowało, że przygotuje specjalną selekcję lokalnych szczepów i wyjątkowe degustacje. Ponadto w programie targów wina z konkursów o Medal ENOEXPO® 2019, Cool Climate i Rose International Championship, 8 stoisk narodowych, polskie wina, piwa i alkohole rzemieślnicze, a wszystko to z myślą o odbiorcach z branży HoReCa.

Osoby związane z sektorami HoReCa i winiarskim zachęcamy do rejestracji online na www.horeca.krakow.pl oraz www.enoexpo.krakow.pl w celu pobrania bezpłatnego biletu wstępu na targi i skorzystania z oferty blisko 350 wystawców oraz dodatkowych wartościowych szkoleń
i warsztatów w ramach Akademii Wiedzy HORECA® i ENOEXPO®.

Inne wydarzenia gastronomiczne

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!