Wino pomarańczowe – co warto wiedzieć?

Wino co warto wiedzieć

Coraz więcej słyszy się o winach pomarańczowych. Sama technika ich wytwarzania sięga tysięcy lat wstecz, ale dopiero niedawno zaczęły podbijać międzynarodowy rynek. Przekonaj się, co stoi za tym trendem.

Charakterystyka wina pomarańczowego

Wino pomarańczowe wymyślili Gruzini. Wino bursztynowe, jak je nazywają, powstaje z jasnych winogron. Różnica pomiędzy białymi winami, a tymi w odcieniach od złotego po rdzę polega na maceracji wina wraz ze skórkami. Taki proces może trwać od paru tygodni nawet do roku. Skórkom gotowy produkt zawdzięcza nie tylko wyjątkowy kolor, ale i taniczny posmak oraz bogactwo aromatów. Wina pomarańczowe są cięższe od tych białych, a w bukiecie rozwijają nuty herbaty, ziół, czy nawet rosołu. Można też znaleźć słodsze wersje, urzekające zapachem kandyzowanych owoców, miodu albo orzechów. Czasami porównuje się je do kompotu z suszu.  

Dziś ta metoda rozprzestrzeniła się zarówno na kraje winiarskie Nowego, jak i Starego Świata. Wino bursztynowe wytwarza się także w Polsce.

Wino pomarańczowe – parowanie z jedzeniem

Wino pomarańczowe może być z powodzeniem popijane do dań na słono jak i na słodko. Dobrze komponuje się z kuchnią azjatycką: z curry, sushi, lub kimchi. 

Jeśli zamierzasz podać tylko przystawki, wino pomarańczowe, szczególnie w wydaniu austriackim lub niemieckim, sprawdzi się do deski wędlin i serów. Z zasady im bardziej dojrzałe sery, tym dłużej macerowane wino. Sery pleśniowe z kolei preferują łagodniejsze szczepy typu Fiano oraz Grenache Blanc.

Z dań głównych najlepszym wyborem będą owoce morza i lżejsze, sycylijskie wino. 

Wina włoskie mogą też być sparowane z makaronami w kremowym lub pomidorowym sosie. Kwasowe wina z Friuli to dobre tło dla jesiennych gulaszy.

Jeżeli zaś masz ochotę na coś słodkiego, to rozważ zestawienie z ciastem marchewkowym.

Wino pomarańczowe na pierwszy raz

Pomarańczowe wino może się bardzo różnić intensywnością aromatów, słodyczy i cierpkości. Skala doznań zależy zarówno od użytych szczepów winogron, jak i regionu pochodzenia wina.

Początkującym polecamy zacząć od alkoholu subtelnego w aromatach, ze słodszą nutą. Takim łatwym do picia winem jest półwytrawne WINNICA MIŁOSZ Orange. Intrygujący kupaż spod Zielonej Góry wydobywa to, co najlepsze z Pinot Blanc, Traminera, Mueller-thurgau i Muscarisa. Maceracja skórek trwała 3 tygodnie. Rezultatem jest trunek przyjemnie rześki, o aromatach grejpfruta, sosny oraz róży. Całości dopełnia lekko słonawy posmak, zaznaczone taniny i wyważona kwasowość. 

Więcej ciekawych win znajdziesz na Wybieramwino.pl

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!