Orzechy włoskie w łupinie czy łuskane? Które wybrać?

Orzechy włoskie to jedne z najcenniejszych skarbów natury. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin z grupy B oraz minerałów. Do tego są pyszne i stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Sięgaj po nie jak najczęściej, a zobaczysz, że poprawi się Twoja pamięć i koncentracja. By jednak czerpać z ich bogactwa, wybieraj świeże orzechy. Na co zwrócić uwagę? Wybrać łuskane czy może jednak w łupinie? Sprawdź!

Jak poznać, czy orzechy nadają się do zjedzenia?

Najlepsze orzechy włoskie – i nie chodzi tu tylko o walory smakowe – to te, które są po prostu świeże. Sprawdź, czy wybrane przez Ciebie sztuki nie są zbyt pomarszczone i gumowate. Weź je do ręki i zobacz, czy są miękkie. Jeśli tak, a do tego nabrały wilgoci, lepiej je od razu wyrzuć do kosza. Ważny jest też ich zapach. Świeże orzechy będą aromatyczne. Zepsute będą miały nieprzyjemny aromat rozpuszczalnika.

Orzechy w skorupach też możesz sprawdzić. Obejrzyj je dokładnie. Jeśli nie mają pęknięć i dziur w skorupkach, powinny być dobre. Orzechy włoskie z połamanymi łupinami były najpewniej wystawione na działanie powietrza, słońca lub innych czynników, które je popsuły. Po otworzeniu takich orzechów przekonasz się, że są po prostu suche i niejadalne.

Jak przechowywać orzechy w łupinie, a jak bez?

To, czy orzechy zachowają swoją świeżość, w dużej mierze zależne jest od tego, w jaki sposób są zapakowane i jak będą przechowywane. Najlepiej wybierać orzechy pakowane w grube opakowanie z zamknięciem strunowym. Na przykład takie https://biowski.pl/pl/p/Orzechy-Wloskie-Luskane-800-g-MIGOgroup/107. W ten sposób orzechy nie będą narażone na działanie czynników zewnętrznych.

Orzechy włoskie mają dużą zawartość tłuszczów, co sprawia, że dość szybko jełczeją. Najlepsze więc będą orzechy w łupinie. Taki produkt możesz przechowywać w chłodnym, suchym miejscu albo w słoiku nawet przez wiele miesięcy. Jeśli jednak zdecydujesz się na łuskane orzechy, zwróć uwagę na ich opakowanie. Powinno być szczelne. Łuskane orzechy (najlepiej razem z opakowaniem) włóż do ciemnego słoika lub pojemnika z ceramiki. Lepiej nie trzymaj ich w plastikowych pudełkach, gdyż mogą wejść w niebezpieczne dla zdrowia reakcje chemiczne.

Ale to, które z nich wybierzesz, jest tak naprawdę Twoją osobistą preferencją. Jeśli nie lubisz łuskać orzechów, kup już obrane i zastosuj się do naszych wskazówek przechowywania. Wówczas z pewnością będziesz cieszyć się ich smakiem i niepowtarzalnym aromatem przez długi czas.