dpdpickup

Co wpływa na smak kawy?

Co wpływa na smak kawy

Dla wielu przyrządzenie kawy to obowiązkowy element w ciągu dnia. Nie zdajemy sobie sprawy, że na jej smak wpływa duża ilość czynników, bez których przygotowanie doskonałej kawy jest niemożliwe. W poniższym artykule przedstawimy kilka z nich.

Sama kawa – ziarnista lub mielona

Dostępna, jaką możemy zdobyć to kawa ziarnista, mielona, a także w saszetkach oraz kapsułkach. Nie mamy wątpliwość, że dwa pierwsze warianty są najlepsze, ponieważ sproszkowana kawa nie ma ani odpowiedniego smaku, ani jakości. Jej ziarnisty wariant przede wszystkim nie traci szybko aromatu. Wystarczy tylko odpowiednio i szczelnie ją przechowywać. Sprawdzi się w każdym z rodzajów ekspresów, które posiada wbudowany młynek, dlatego że nie będziemy musieli sami mielić ziaren. Jednak, jeśli nasze urządzenie go nie ma, będziemy musieli zaopatrzyć się w osobny wolnostojący młynek, dzięki któremu zmielimy ziarna. Kawa ziarnista to aromatyczny zapach oraz subtelny i wyrazisty smak, bez którego niestety brakuje jego mielonej wersji (mowa o tej, która jest już zmielona w opakowaniach). Po otwarciu traci ona swoje właściwości. Aromat i smak nie jest porównywalny z kawą ziarnistą. Jednak to szybki i łatwy wariant podczas przyrządzania ulubionego napoju. Wystarczy wsypać ją do danego ekspresu bądź bezpośrednio do filiżanki i właściwie nie trzeba męczyć się z jej mieleniem.

Jakość wody

Woda to element, bez którego nie mogłaby istnieć kawa. Ona również wpływa na jej smak, dlatego ma kluczowe znaczenie. Czuć ogromną różnicę między tą z kranu, filtrowaną czy mineralną. Ważną kwestię odgrywa również sama temperatura wody. Każdy rodzaj kawowego napoju będzie potrzebować jej innej wartości. Nie może być ona wrząca do zaparzania. Ponadto istotny czynnik to jej twardość. Im woda jest twardsza, tym bardziej jest bez smaku i wyrazistego aromatu. Musimy także pamiętać, że jeśli posiadamy ekspres do kawy, to należy codziennie wymieniać wodę na świeżą. To najważniejszy czynnik, który uratuje smak napoju. Dobrze będzie, jeśli sama woda będzie filtrowana. Mamy do tego specjalne dzbanki bądź butelki z filtrem. Z pewnością zalecamy filtrowanie wody, która zapewni wiele korzyści. Pozostałości po kawie bądź mleku mogą osadzać się w częściach ekspresu, dlatego zaleca się nie tylko wymianę wody oraz filtrowanie, ale także czyszczenia danych elementów urządzenia.

Sposób przyrządzania                      

Sposób przyrządzania również pełni ważną funkcję w codziennym robieniu kawy. Tutaj mamy na myśli przede wszystkim rodzaj jej przygotowania, tzn. czy została ona zrobiona za pomocą ekspresu, czy poprzez tradycyjny wariant, czyli zalanie jej w filiżance wodą, uprzednio ugotowaną w czajniku. Kawa z ekspresu jest znacznie szybszym oraz łatwiejszym wariantem. W niektórych modelach możemy ją przygotować za pomocą właściwie jednego przycisku w kilkanaście sekund. W czajnikach lubi osadzać się kamień, a woda z kranu nie jest zawsze odpowiednia, o czym wspominaliśmy wyżej. W ekspresach z łatwością można czyścić urządzenie oraz go konserwować, aby nie osadzał się niepotrzebny kamień. Ponadto zdecydowanie używanie ekspresu do kawy to jej lepszy smak oraz aromatyczny zapach, który z pewnością zyska sobie wielu miłośników.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!