dpdpickup

Co jest tak magicznego w czekoladzie?

Co jest tak magicznego w czekoladzie

Wiele osób nie może powstrzymać się przed czekoladą. Ten produkt pochodzący z kakao ma miliony miłośników na całym świecie – jest uwielbiany przez małe dzieci oraz starsze osoby (niestety). Czekolada ma coś magicznego w sobie, a wyroby czekoladowe mogą być wyrazem najwyższej i najbardziej wyrafinowanej sztuki kulinarnej.

W jakich krajach robi się najlepszą czekoladę?

Za światową domenę czekolady uważa się w zasadzie tylko i wyłącznie 2 kraje:

  • Szwajcarię
  • Królestwo Belgii.

Tradycje Maitres Chocolatiers (mistrzów czekolady) z tych krajów sięgają już co najmniej 200 lat i są stale utrwalane, powielane i udoskonalane przez ambitnych i kreatywnych dziedziców największych marek czekolad. Alpejskie, mlecze produkty czekoladowe cieszą się popularnością głównie ze względu na bardzo wysoką jakość zastosowanego kakao oraz doskonałe mleko, które to w Alpach smakuje tak, jak nigdzie indziej!

Działanie prozdrowotne czekolady!

Powszechnie uważa się, że czekolada zawiera duże ilości magnezu, które poprawiają funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, niweluje stres, zmęczenie oraz lęk. W alkaloidach kakao odnajduje się związki o potencjalnym działaniu przeciwzapalnym oraz antynowotworowym, co wynika z istotnej poprawy funkcjonowania mechanizmów służących do prezentacji nowotworowych antygenów komórkom. Czy więc czekolada będzie lekiem na raka? Przekonamy się na pewno za parę lat!

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Chodzi tutaj oczywiście o czekoladę gorzką, która smakuje doskonale swoją intensywnością oraz wyrafinowanymi nutami szlachetnego kakao. Żadne inne wyroby czekoladowe nie charakteryzują się tak unikatowymi właściwościami, jak obniżanie napięcia tętniczego, regulacja gospodarki lipidowej – słowem 1-3 kosteczki gorzkiej czekolady dziennie oddziałuje magicznie! W kakao udało się odkryć leki o działaniu antyoksydacyjnym, co ma znaczenie w prewencji najpoważniejszych schorzeń związanych ze stanem zapalnym.

Historia samej czekolady i cukiernictwa również są odrębnymi dziejami tworzenia wielkich imperiów gastronomicznych . To jak smakują wyroby czekoladowe pokochali wszyscy ludzie na świecie, a kakao stało się realnym towarem pierwszej potrzeby. Pasja do czekolady i zamiłowanie do najdrobniejszych szczegółów w tym ‘boskim napoju’ są wizytówką światowych i europejskich marek – jak choćby ferrero.pl czy warszawskie pijalnie czekolady inspirowane pierwotnym konceptem Emila Wedla. Czekolada to wspaniale doznania emocjonalne, wyjątkowy smak oraz realne zdrowie. Ważne jednak, aby racjonalnie z niej korzystać! Na uwagę szczególną zasługują polskie koncepty cukiernicze, niepowtarzalne łączenia smaku i miłość do jedzenia.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!