Market świeżości DPD

Finał II Mistrzostw Polski Koktajli Bezalkoholowych

II Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych

W środę 21 lutego 2024 r. odbyły się II Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych Perrier. Z całego kraju do Mediateki w Grodzisku Mazowieckim zjechało się 12 finalistów:

  • Filip Napieraj
  • Kamil Piaskowy
  • Michał Łabno
  • Marcin Szyma
  • Damian Groblewski
  • Dawid Kurdziel
  • Kaspian Konieczka
  • Fernando Megollabrito
  • Mateusz Cyran
  • Andrzej Aki Kępiak
  • Piotr Gutowski oraz 
  • Damian Deptuła

Uczestnicy zostali wyłonieni poprzez ocenę 4-osobowej komisji sędziowskiej składającej się z przedstawicieli Stowarzyszenia Polskich Barmanów (Polish Bartenders Association).

Zadaniem każdego z barmanów było nagranie rolki na Instagramie, która będzie przedstawiała własną kompozycję koktajlu bezalkoholowego z użyciem wody Perrier. Liczył się pomysł na drinka, ale także zdolności techniczne przy nagrywaniu. Komisja wzięła pod uwagę między innymi takie aspekty jak:

  • oryginalność nazwy i wpisanie się w bezalkoholową tematykę konkursu, niekonwencjonalne połączenia,
  • jakość rolki, innowacyjność,
  • sposób zaprezentowania koktajlu,
  • wyeksponowanie logo marki wody Perrier, przy użyciu której koktajl miał powstać, dbałość o szczegóły,
  • zrozumiały przekaz czy też
  • estetyka dekoracji.

Poziom był naprawdę bardzo wysoki. Każda rolka była dobrym pomysłem na drinka, jednak to kilkanaście osób zrobiło na komisji konkursowej niesamowite wrażenie. Widać było solidne przygotowanie się uczestników, znajomość trendów social mediów oraz już na rolkach było widać wysokie umiejętności uczestników.

Po wyłonieniu mistrzowskiej dwunastki przyszedł czas na ich występ na żywo. Zadanie było już zdecydowanie bardziej wymagające niż nakręcenie rolki. Uczestnicy mieli 6 minut na sporządzenie trzech takich samych koktajli, a w trakcie tego opowiadali o swoim koktajlu: skąd wzięli inspirację i jakie walory ma ich dzieło. Ważne, aby napój był niskokaloryczny, co każdy z zawodników miał wyliczyć podczas eliminacji.

Komisja w finale składała się z partnerów wydarzenia: Michała Kostrzewy reprezentującego markę Perrier, Michała Oszczyka z firmy Dilmah oraz Karola Kraszewskiego – z firmy Licencjonowani Barmani. Tym razem komisja zaraz po występie mogła zadawać pytanie co do koktajlu uczestnikowi, dzięki czemu widownia miała przyjemność uczestniczyć w całym procesie tworzenia koktajlu i zapoznania się ze szczegółami podczas przygotowania.

Co mnie osobiście bardzo cieszy — konkurs kładł nacisk na kreatywność i osobowość barmana, czyli to, co dzisiaj zaczęto bardzo doceniać. Technika, warsztat, wiedza i umiejętności są niesamowicie ważnym aspektem tej pracy, ale podejście środowiska barmańskiego docenia coraz bardziej osobowość, niż wyszlifowane do perfekcji ruchy według jednego modelu co jest bardzo dobrym trendem.

Uczestnicy zaskoczyli swoimi „home made”. Wśród przygotowanych receptur, z których robiono domowy składnik były: jogurt SKYR, herbata Dilmah, gin oraz wino 0%, owoce i warzywa, miód, przyprawy, kawa, syropy i purée, białka jaj, skórka banana, chleb czy uwaga — guma balonowa Chupa Chups! Kreatywność wzięła górę.

Wśród finałowej trójki wyłoniono na trzecim miejscu – Michała Łabno ze swoim drinkiem Simplicity stworzonym między innymi ze skórek banana i pomarańczy, oliwy, czerwonego pieprzu i wody Perrier.

Na drugim miejscu uplasował się Piotr Gutowski ze swoim drinkiem stworzonym między innymi z Ginu Jonston 0%, syropu Monin Waldmeister-Marzanka oraz kordiału z herbaty Dilmah i morwy – uzupełnionego wodą Perrier i zaromatyzowanego Jonston Booster-Rosemary.

Zwycięzcą całego konkursu, który będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata w 2025 roku został Damian Deptuła ze swoim Homegrown Luxury stworzonym z bezalkoholowego Amaro, Homegrown cordial, wody Perrier i aromatu Cold Brew Monin. 

W najlepszej szóstce znaleźli się również: Dawid Kurdziel, Marcin Szyma i Mateusz Cyran.

Wszystkim uczestnikom należą się wielkie gratulacje – każdy występ wymagał dużego skupienia, umiejętności czy występu przed publicznością. Nie dość, że uczestnicy musieli przełamać tremę, to jeszcze poradzili sobie z podzielnością uwagi, tworząc drinka i opowiadając o nim jednocześnie.

Oprócz osób tworzących całe wydarzenie, uczestników i ich osób towarzyszących pojawili się również uczniowie lokalnych szkół.

Całe wydarzenie śledzili również honorowi przedstawiciele Stowarzyszenia: Piotr Dziadkowiec, Jacek Rakowski oraz Krzysztof Michalak.

W trakcie całego konkursu były również panele szkoleniowe: Dilmah — herbata w miksologii — prowadzony przez przedstawiciela marki Michała Oszczyka, Monin — produkty Pure — przedstawili Jarek Zawadzki i Mateusz Staśkowski oraz wykład naszego wielokrotnego mistrza świata Flair — Marka Posłusznego na temat poprawy ergonomii pracy barmana przy wykorzystaniu nowoczesnych rozwiązań (Winterhalter). Wszystkie bloki cieszyły się sporym zainteresowaniem, a w przerwach była możliwość degustacji lemoniad przygotowanych z Pure firmy Monin – z syropów bez zawartości cukru oraz produktów Mix Me – popijając oczywiście wodą Perrier.

Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem sceny barmańskiej w Polsce, a poziom przygotowania wielu uczestników oceniło na bardzo wysoki. Większa niż zwykle, komfortowa strefa przygotowań zawodników, profesjonalna sala z podium, na której występowali uczestnicy i nagłośnienie. Do tego ze strony Stowarzyszenia Polskich Barmanów, które było organizatorem całego wydarzenia bardzo dobrze przygotowany panel szkoleniowy, profesjonalna formuła, współpraca z szeroko rozumianym rynkiem barmańskim oraz coś, co docenia coraz więcej osób – bieżące relacje na Facebooku i Instagramie z każdym finalistą od razu po występie. To wszystko sprawiło, że nie tylko mi, ale każdemu z kim rozmawiałem o organizacji, sprawiło ogromne wrażenie i wręcz profesjonalny, niczym jak na komercyjnym evencie klimat. 

Rozmawiając też z uczestnikami i odniosłem wrażenie, że doceniają również taki rodzinny klimat. Rywalizacja rywalizacją – zdrowa zawsze jest przydatna, ale ten koleżeński ton i wspólna współpraca była wyczuwalna podczas całego konkursu.

Z ramienia Stowarzyszenia współorganizowali całe wydarzenie: Rafał Dobrowolski, Artur Wawrzyszczak, Bartosz Baranowski, Agnieszka Hejran, Agnieszka Cieślar i oczywiście Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów – Piotr Sajdak.

Wielkie podziękowania należą się również całej obsłudze technicznej i gospodarzom Mediateki.

Z każdym z uczestników wywiad video zrobił również Dariusz Owczarek reprezentujący OryginalnyBar.pl.

Z wszystkich przesłanek wynika, że zobaczymy się za rok w takiej samej formule. Zapraszamy wszystkich do śledzenia aktualności na stronie i w social mediach Stowarzyszenia Polskich Barmanów, bo będzie tego naprawdę sporo w najbliższym czasie. Zloty, konkursy klasyczne i flair, eliminacje do Mistrzostw Świata na Maderze czy też szkolenia. Zachęcamy również do wstąpienia do naszej organizacji wszystkich młodszych oraz starszych wiekiem i stażem barmanów. Możecie z nami współtworzyć życie barmańskie w Polsce, a jest naprawdę co robić.

Kacper Bogacz
Stowarzyszenie Polskich Barmanów

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!