transport żywności kurierem

Food Court

Wydzielone w galeriach handlowych miejsce przeznaczone na działalność lokali gastronomicznych. Wtedy w jednym miejscu znajduje się od kilku do kilkunastu lokali gastronomicznych.

Lokale należące do wspólnego food court’u mają do dyspozycji wspólną infrastrukturę w postaci :

  • stolików dla gości (klientów),
  • toalet dla gości,
  • wspólnych naczyń i sztućców (nie zawsze),
  • wspólnej myjni,
  • systemu wentylacji i klimatyzacji,
  • rampy dostawcze,
  • inne.

 

Lokale mieszczące się w food court’cie charakteryzują się samoobsługą lub półobsługą (zamawiasz przy ladzie ale danie jest donoszone do stolika).

 

Główną wadą lokalizacji w food court’cie jest:

  • brak intymności gości lokalu,
  • funkcjonowanie wśród dużej konkurencji,
  • postrzeganie takie lokalu jako fast food,
  • brak możliwości „podbijania” rachunku.

 

Do głównych zalet można zaliczyć :

  • duża ilość potencjalnych klientów,
  • niższe koszty personalne (ograniczona obsługa),
  • niższe koszty operacyjne (podzielone na pozostałe lokale).

Wydzielone w galeriach handlowych miejsce przeznaczone na działalność lokali gastronomicznych. Wtedy w jednym miejscu znajduje się od kilku do kilkunastu lokali gastronomicznych.

Lokale należące do wspólnego food court’u mają do dyspozycji wspólną infrastrukturę w postaci :

  • stolików dla gości (klientów),
  • toalet dla gości,
  • wspólnych naczyń i sztućców (nie zawsze),
  • wspólnej myjni,
  • systemu wentylacji i klimatyzacji,
  • rampy dostawcze,
  • inne.

 

Lokale mieszczące się w food court’cie charakteryzują się samoobsługą lub półobsługą (zamawiasz przy ladzie ale danie jest donoszone do stolika).

 

Główną wadą lokalizacji w food court’cie jest:

  • brak intymności gości lokalu,
  • funkcjonowanie wśród dużej konkurencji,
  • postrzeganie takie lokalu jako fast food,
  • brak możliwości „podbijania” rachunku.

 

Do głównych zalet można zaliczyć :

  • duża ilość potencjalnych klientów,
  • niższe koszty personalne (ograniczona obsługa),
  • niższe koszty operacyjne (podzielone na pozostałe lokale).

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!