Wyposażenie gastronomii kluczem do sukcesu

Wyposażenie gastronomii kluczem do sukcesu

Na sukces lokalu gastronomicznego wpływa przede wszystkim smak podawanych w nim potraw. Jednak nie mniej ważny od smaku jest sposób podania jedzenia. Nawet najbardziej wykwintne danie podane na papierowym talerzyku przy plastikowym stoliku nie będzie smakowało dobrze. Na sukces wpływa więc także wyposażenie lokalu gastronomicznego.

Sprzęt do gastronomii

Każdy, nawet niedoświadczony restaurator wie, że o jakości serwowanego jedzenia świadczą świeże i dobre produkty. Kluczowe jest więc odpowiednie przechowywanie wszystkich składników. Najlepiej nadają się do tego chłodziarki, które mogą przybrać formę szafy chłodniczej, przeznaczonej typowo do przechowywania, lub szafy chłodzącej przeszklonej/witryny, która służyć może do ekspozycji pojedynczych składników i całych dań. Lokale serwujące lody i chłodne przekąski powinny zostać wyposażone w lady chłodnicze i sałatkowe. Nie wystarczy jednak kupić właściwy rodzaj chłodziarki. Trzeba zadbać również o jej jakość, czyli stopień energooszczędności, skalę temperaturową lub możliwość automatycznego zamrażania. Chłodziarki, które służą do ekspozycji towarów powinny być także estetyczne i dopasowane do stylu pomieszczenia.

Na wyposażenie gastronomii składają się także urządzenia grzewcze. Do najbardziej popularnych i najczęściej wykorzystywanych należą kuchenki gazowe lub elektryczne, frytkownice, grille i płyty grillowe. W niektórych lokalach sprawdzają się również patelnie uchylne oraz bemary.

Kolejne sprzęty wybierać należy w zależności od rodzaju prowadzonego lokalu. Punkty serwujące jedzenie typu fast food z pewnością posiadają na wyposażeniu piecyk do zapiekanek. Na wyposażenie baru mlecznego jak i dobrej restauracji składają się także rozdrabniarki, np. krajalnice, szatkownice, obieraczki, wilki do mielenia mięsa lub, niezwykle popularne, roboty wielofunkcyjne.

Wygląd stołu

Właściwie przechowywane i pieczołowicie przygotowane potrawy powinny być odpowiednio podane. Przykładowo w barach szybkiej obsługi nie ma to tak dużego znaczenia, jednak dobre restauracje nie mogą sobie pozwolić na kiepskiej jakości zastawę. Na wyposażenie lokalu gastronomicznego składają się więc także porcelana, szkło, sztućce, czy też elementy dekoracyjne stołu. Im lepszą zastawą dysponuje lokal, tym lepiej będą wyglądały na niej potrawy. Restauracje i punkty gastronomiczne często korzystają więc z produktów renomowanych producentów.

Wyposażenie hotelu

Hotelowe restauracje to lokale o szczególnych potrzebach. W zależności od oferty danego hotelu, na wyposażenie restauracji powinny składać się nie tylko typowe sprzęty i zastawa, ale również wózki do serwowania, tace i inne elementy ułatwiające dostarczanie posiłków do pokoju. Wyposażenie hotelu obejmuje też często sprzęty wykorzystywane na barze. Należą do nich nie tylko ekspresy do kawy, ale również wyciskarki do cytrusów, blendery, sokowirówki do przygotowywania świeżych soków, czy też kruszarki do lodu.

W hotelowych restauracjach podawane są również drinki, dlatego nie może zabraknąć sprzętów i gadżetów typowych dla pracy barmana. Pojawiają się więc blendery barmańskie, miarki do alkoholu, nalewaki, łyżki, dzbanki lub shakery.

Wyposażenie gastronomii kluczem do sukcesu

Prowadzenie lokalu gastronomicznego, niezależnie czy jest to ekskluzywna restauracja, czy mały bar szybkiej obsługi, wymaga zakupienia odpowiedniego sprzętu. Właściwe wyposażenie znacznie ułatwia pracę kucharzy, kelnerów i barmanów, co przekłada się na jakość obsługi i potraw, a ta jest przecież najważniejsza.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!