dpdpickup

Rodzaje noży rzeźniczych

Do czego służą noże rzeźnicze

Spośród wszystkich akcesoriów kuchennych, które są niezbędne w masarni, jednym z najważniejszych elementów wyposażenia są noże rzeźnicze. To dzięki nim możliwe jest przygotowanie wędlin i innych wyrobów, które następnie będą wykorzystywane w lokalach gastronomicznych i w sklepach mięsnych. W poniższym tekście znajdziesz charakterystykę najważniejszych typów noży masarskich, która pomoże Ci skompletować najbardziej praktyczny zestaw narzędzi do pracy w przemyśle spożywczym.

Do czego służą noże rzeźnicze?

Noże rzeźnicze, nazywane również masarskimi, służą przede wszystkim do obróbki mięsa. Są one przeznaczone do oczyszczania mięs – oddzielania tuszy od skóry i kości, usuwania ścięgien oraz krojenia kawałków mięsa. Aby mieć pewność, że praca będzie przebiegała sprawnie i żaden kawałek mięsa się nie zmarnuje, zwróć uwagę na jakość wybranych przez siebie noży rzeźniczych. Najlepiej sprawdzą się ostre noże o poręcznym kształcie. Umożliwią Ci one precyzyjną pracę, a dzięki ergonomicznym uchwytom zapewnią także jej najwyższy komfort i bezpieczeństwo. W ten sposób będziesz mieć możliwość przygotowania wyrobów w krótszym czasie i uzyskania jeszcze lepszych rezultatów.

Noże masarskie – najważniejsze rodzaje

Tak jak w przypadku wszystkich innych narzędzi wykorzystywanych w profesjonalnej kuchni i zakładzie przetwórczym, noże masarskie dzielą się na kilka kategorii. Każda z nich jest przystosowana do nieco innych zadań i będzie przydatna na innym etapie obróbki mięsa. Warto zdawać sobie sprawę ze specyfiki poszczególnych akcesoriów, aby w pełni wykorzystać ich możliwości i poprawić wydajność pracy.

Noże do skórowania

Noże do skórowania są niezbędne, aby oddzielić mięso od skóry. Taki nóż może służyć również do usuwania tłuszczu i ścinania ścięgien do dalszej obróbki. Ten typ noża zakończony jest zaokrągloną końcówką, skierowaną do góry. Umożliwia ona wykonanie płynnych, precyzyjnych ruchów pomiędzy dwiema częściami tuszy.  Ułatwia to pozbycie się niechcianych elementów mięsa jednym cięciem. Warto dopasować długość noża do typu mięsa, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty. Inne modele sprawdzą się w przypadku drobiu, a inne do pracy z wołowiną.

Noże do trybowania

Z pomocą noży do trybowania możesz starannie oddzielić mięso od kości. Podobnie jak noże do skórowania posiadają skierowaną do góry końcówkę. Jest ona jednak spiczasta, aby wykonywane cięcia były szybkie i skuteczne. Pozwala ona również na precyzyjne wycięcie kawałków mięsa, które znajdują się bardzo blisko kości.

Na szczególną uwagę zasługuje nóż do trybowania żeberek. Aby dobrze sobie poradzić z tym kłopotliwym fragmentem mięsa, warto sięgnąć po bardzo cienkie, dobrze zaostrzone noże. Tylko w ten sposób dotrzesz do trudno dostępnych miejsc.

Noże do krojenia wędlin

Noże do krojenia wędlin znajdą zastosowanie nie tylko w profesjonalnych zakładach związanych z przemysłem spożywczym, ale również w domowej kuchni. Z ich pomocą możesz uzyskać idealnie równe plastry wędliny. Sprawia to, że posiłki będą prezentowały się estetycznie, a kawałki mięsa będą starannie przygotowane do podania gościom. Plastry nie będą również przywierały do ostrza noża, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu, a krojenie będzie przebiegało sprawnie. Ostrze w nożach do krojenia wędlin jest szerokie, proste i zakończone zaostrzoną szpicą, aby jednym ruchem porcjować mięso. Na powierzchni niektórych modeli stosuje się również faliste zakończenie.

Gdzie kupić sprawdzone noże rzeźnicze?

Wszystkie opisane powyżej noże rzeźnicze warto kupować wyłącznie w sprawdzonych miejscach, które oferują profesjonalne, atestowane produkty dedykowane do przemysłu spożywczego. Szeroki wybór noży rzeźniczych najwyższej jakości możesz znaleźć na przykład na stronie internetowej Wammashop.pl. W asortymencie sklepu internetowego dostępne są produkty renomowanych producentów takich jak Dick, Giesser czy Victorinox. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że otrzymasz wyłącznie najlepsze produkty, które doskonale spełnią swoją funkcję w masarni.

Zaopatrz się w wysokiej jakości, profesjonalne noże rzeźnicze!

Aby jeszcze sprawniej wykonywać swoje obowiązki w masarni i w pełni wykorzystać każdą sztukę mięsa, warto sięgnąć po noże rzeźnicze przystosowane do konkretnych zadań. Jeśli wyposażysz się w specjalistyczne noże do skórowania, trybowania i krojenia wędlin, ułatwisz sobie pracę i poprawisz jej efekty. Mamy nadzieję, że dzięki naszym opisom poszczególnych typów noży, znacznie łatwiej będzie Ci skompletować zestaw niezbędnych narzędzi i prawidłowo je wykorzystywać.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!