dpdpickup

Renowacja zużytych powłok

Renowacja zużytych powłok

Podstawowym wyposażeniem kuchni są oczywiście patelnie, garnki i blachy do pieczenia. Profesjonalne naczynia kuchenne to niemały wydatek, dlatego zamiast wyrzucać zużyte sprzęty, warto poddać uszkodzone powłoki renowacji. Dlaczego jeszcze warto wymieniać zużyte powłoki i jak wygląda proces renowacji?

Wymiana uszkodzonych powłok

W lokalach gastronomicznych najczęściej stosowane są naczynia z powłoką nieprzywierającą, tzw. non-stick. Patelnie, garnki, blachy czy gofrownice są codzienne użytkowanie, ulegając dość szybkiej eksploatacji. Wykorzystując sprzęty ze zniszczoną powłoką, potrawy przywierają do powierzchni i szybko się przypalają. Ponadto, takie patelnie czy garnki wymagają użycia większej ilości tłuszczu, co wpływa na smak dań. Od tego zależy renoma restauracji czy baru, dlatego nie warto ryzykować używając zniszczonych naczyń. 

Zarysowane i uszkodzone powłoki nie nadają się do dalszego użytkowania, dlatego trzeba poddawać je regularnej renowacji. Dodatkowo, jest to duża oszczędność dla właścicieli lokalów gastronomicznych – nie ma konieczności wydawania niemałych pieniędzy na nowe naczynia. Naczynia i inne sprzęty kuchenne można wielokrotnie poddawać renowacji, która każdorazowo polega na usunięciu starej i nałożeniu nowej powłoki.. Warto pamiętać, że żywotność sprzętów podnoszą nie tylko regularne renowacje powłok, ale również sposób użytkowania. Do mieszania nie należy wykorzystywać metalowych akcesoriów ani szorstkich gąbek lub szczotek.

Jak przebiega renowacja zużytych powłok?

Na rynku funkcjonują firmy oferujące profesjonalną wymianę powłok. Należy do nich Nelvi Gastro (https://nelvigastro.pl), która specjalizuje się w regeneracji sprzętu gastronomicznego poprzez nakładanie profesjonalnych powłok z serii Vitaflon® i Viflon®. Dzięki temu odnowione naczynia w pełni odzyskują swoją funkcjonalność. 

Renowacja i wymiana powłok pozwolą wydłużyć okres użytkowania niezbędnych naczyń. Dzięki temu patelnie, garnki, blachy czy gofrownice będą doskonale spełniać swoje funkcje. Nałożona powłoka zapobiega przywieraniu i przypalaniu dań oraz pozwoli na beztłuszczowe przygotowanie potraw.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!