dpdpickup

Profesjonalny ekspres gastronomiczny do kawy

Ekspres gastronomiczny

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który może być podawany w wielu formach - parzonej z fusów, rozpuszczalnej czy zaparzonej w ekspresie. Każda z nich ma swoich fanów. Bez cienia wątpliwości filiżanka dobrej kawy jest w stanie poprawić samopoczucie, dając nam zastrzyk dodatkowej energii. Ekspres gastronomiczny jest urządzeniem, które pozwoli nam cieszyć się smakiem dobrej kawy, nie tylko w restauracji, lecz także i w domu. Na co warto zwrócić uwagę, decydując się na jego zakup? Jak duże znaczenie odgrywa miejsce, w którym będzie wykorzystywany?

Jak wybrać ekspres gastronomiczny?

Dobór ekspresu gastronomicznego w dużej mierze powinien być uzależniony od miejsca, w którym będzie się on znajdować. Musi być on dopasowany zgodnie z wymogami lokalu, jak i samego właściciela. W przypadku kawiarni istotną rolę odgrywa liczba gości, którzy dziennie odwiedzają lokal. Kawiarnia z założenia ma oferować klientom pyszną kawkę, dlatego ekspres powinien być w stanie zrobić przynajmniej kilkaset filiżanek kawy dziennie. Oczywiście, w dużym stopniu jest to zależne od wielkości kawiarni i jej popularności. 

Jeśli liczba osób chętnych na kawę jest duża, warto wówczas pomyśleć o nieco większym bojlerze na wodę. Na rynku dostępne są również modele, które wyposażone są w stały dopływ wody. Ciągłe uzupełnianie zbiornika może okazać się nużącym zajęciem, dlatego takie kroki zdecydowanie ułatwią pracę. Natłok klientów może zostać również zminimalizowany poprzez możliwość zaparzenia kilku kaw w jednym czasie. Ekspres gastronomiczny powinien posiadać również funkcje spieniania mleka. Pyszne latte czy cappuccino jest częstym wyborem wśród klientów.

Jaki ekspres do dużej restauracji czy hotelu?

Nieco innymi prawami będzie rządzić się ekspres gastronomiczny w hotelu czy restauracji. W większości przypadków różnić się będzie także klient względem kawiarni. Duże restauracje stawiają głównie na podawaniu pysznych dań obiadowych czy innych potraw. To także miejsce, w którym podaje się wina. Kawa często jest więc elementem schodzącym na drugi plan. W takim przypadku warto postawić na zakup ekspresu automatycznego. Jest on bardzo prosty w obsłudze, dzięki czemu klient sam może się obsłużyć. To rozwiązanie widzimy w prawie każdym przypadku w hotelach, gdzie do śniadań w postaci szwedzkiego stołu oddawany do użytku jest właśnie ekspres automatyczny. Nie musi być on pod ciągłym nadzorem personelu, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.

Dlaczego warto wybrać profesjonalny sprzęt?

Gastronomiczne ekspresy do kawy, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczone są do użytku w kawiarniach i restauracjach. Stworzone są one z myślą o działaniu pod dużym obciążeniem przez wiele godzin. Na rynku znajdziemy zarówno modele, których użytkowanie będzie skomplikowane, jak i te, które nie wymagają praktycznie żadnej wiedzy. Wiele modeli jest kompaktowych rozmiarów, dzięki czemu sprawdzą się w każdym miejscu. Wysoka trwałość i bezproblemowe korzystanie to główne zalety profesjonalnych urządzeń. Gastronomiczne ekspresy do kawy to wydatek rzędu od kilku do nawet ponad 100 tysięcy złotych. Sam proces dobierania ekspresu do lokalu można znacznie ułatwić, zasięgając porad u osób dobrze zaznajomionych z tematem. Świetnym wyborem może okazać się pomoc online.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!