mojekrzesła.pl

Mikser planetarny – czym rożni się od tradycyjnego miksera i jak wybrać najlepszy

Mikser planetarny – czym rożni się od tradycyjnego miksera i jak wybrać najlepszy

Dobre urządzenie kuchenne wykona za kucharza co najmniej połowę pracy. Robot planetarny to jeden z tych gadżetów kuchennych, na który warto zwrócić baczną uwagę. Czym różni się od tradycyjnego miksera i jak wybrać ten najlepszy?

Dlaczego „mikser planetarny”?

Nazwa nieprzypadkowo brzmi kosmicznie. I nie jest, wbrew temu, co można by sądzić, obserwując obowiązujące w marketingu trendy, chwytem reklamowym, w którym planetarny = kosmiczny = nowoczesny = najlepszy. Chociaż tej ostatniej cechy robotowi odmówić nie można. W wielu przypadkach bije na głowę swoich tradycyjnych poprzedników. Jednak nazwa jest tu przede wszystkim odzwierciedleniem sposobu pracy robota, w którym mieszadła nie tylko obracają się wokół własnej osi, ale także spiralnie wirują dookoła misy. W niektórych modelach robotów mieszadła mogą zbliżać się do środka i oddalać od niego, co ma na celu jeszcze dokładniejsze mieszanie produktu w całej jego objętości. Gdybyśmy chcieli zobrazować ruch mieszadeł, okazałoby się, że jest on identyczny z ruchem planet względem Ziemi. Stąd właśnie nazwa robot lub mikser planetarny.

Dlaczego warto wybrać robot planetarny zamiast miksera ręcznego?

Przede wszystkim dlatego, że to robot i jako taki może poszczycić się większą liczbą funkcji, niż tradycyjny mikser. Już samo to powinno być przesłanką do kupienia sprzętu droższego, ale pozwalającego szerzej rozwinąć kulinarne skrzydła. Jednak jeśli uprzemy się porównywać wydajność mieszania, to nie da się ukryć – robot planetarny wygrywa. Osiąga wyższe tempo i lepszą jakość zarówno przy mieszaniu, ubijaniu, jak i ucieraniu. I na nic argumenty, że mikserem ręcznym można poruszać i na to samo wyjdzie. Można, ale ludzka ręka nie jest tak szybka, jak urządzenie elektryczne

Robot planetarny ma wbudowaną misę, co pozwala zachować swobodę rąk. Wystarczy go włączyć, by zaczął pracować. W tym czasie można robić coś innego. Tradycyjny mikser trzeba trzymać w ręce, nierzadko drugą podtrzymując miskę.

W końcu tradycyjny mikser może poszczycić się dwoma, rzadziej trzema rodzajami końcówek i… to wszystko. Nowoczesny mikser planetarny nie tylko ma ich więcej. Niektóre modele są wyposażone w dodatkowe przystawki zastępujące wiele pojedynczych urządzeń.

Rodzaje mieszadeł w mikserach planetarnych

W standardowym wyposażeniu robota planetarnego znajdziemy na ogół trzepaczkę, mieszadło i hak. Warto zaznaczyć, że mieszadła występują tu pojedynczo, a nie, jak w przypadku tradycyjnych mikserów, podwójnie.

  • Trzepaczka służy do ubijania piany, kremu, musu, biszkoptów.
  • Mieszadłem przygotujemy lekkie ciasto typu babka lub kruche.
  • Hak to przyrząd do zadań specjalnych. Jego zadaniem jest ucieranie i ugniatanie ciężkich i gęstych ciast. To dzięki niemu przygotujemy ciasto na pizzę lub tradycyjne drożdżówki.
  • Nieco mniej popularne jest mieszadło z silikonowym brzegiem, które dokładnie zgarnia wszystko, co osiada na ściankach misy.

Wyposażenie dodatkowe, czyli przystawki

Jest wiele rodzajów przystawek, a ich występowanie w zestawie na ogół zależy od decyzji producenta. Niektóre przystawki można dodatkowo dokupić. Trzeba jednak pamiętać, że aby sprzęt był kompatybilny, robot i przystawka muszą pochodzić od jednego producenta.

Blender kielichowy – idealny do przyrządzania koktajli, zup-kremów, musów. W szklanych blenderach można kruszyć kostki lodu.

Malakser lub szatkownica (rzadko występują razem w ramach jednego zestawu) – urządzenie służące do siekania, rozdrabniania, ścierania na słupki i krojenia na plasterki.

Maszynka do mielenia – niegdyś dodawano słowo „mięsa”, dziś za pomocą maszynki możemy zmielić praktycznie wszystko.

Młynek do kawy. Nazwa nie powinna być myląca. Można rozdrabniać dowolne ziarna, a także orzechy i zioła.

Wyciskarka do cytrusów – to nie jest to samo, co sokowirówka. Za pomocą sokowirówki nie wyciśniemy soku z cytrusów.

Kostkarka – czyli przystawka do krojenia w kostkę. Przydatna, jeśli lubimy robić sałatki.

Przystawka do makaronów – w zasadzie istnieją dwa rodzaje, przystawka do wałkowania i cięcia makaronów długich (spaghetti) oraz do wykrajania makaronów krótkich (kokardki).

Dodatkowa misa – niby drobiazg, ale ułatwia życie i na pewno przyspiesza prace kuchenne.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze miksera planetarnego

Cena i marka niewątpliwie są tym, na co warto patrzeć. Dobry robot musi kosztować. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, dlatego, zanim zdecydujemy się na konkretny model, powinniśmy przyjrzeć się bliżej jego możliwościom.

Możliwość mycia w zmywarce – w dzisiejszych czasach to podstawowa informacja. Oczywiście do zmywarki nie włożymy serca robota – postawy, w której mieści się silnik. Jednak warto sprawdzić, czy misa i przystawki są wykonane z materiału umożliwiającego mycie w zmywarce.

Moc – teoretycznie im większa, tym lepsza, jednak w praktyce wystarczy, jeśli moc robota zmieści się w przedziale 600 – 1000 W.

Regulacja prędkości obrotów – ideałem jest płynna, jednak jeśli jest skokowa, warto zwrócić uwagę na liczbę prędkości. Dobry robot może poszczycić się siedmioma i trybem pulsacyjnym.

Waga – tutaj są dwie szkoły. Jedna mówi, że robot powinien być lekki, tak by wygodnie było go ustawiać na blacie i chować. Druga – że ciężki jest bardziej stabilny. Wybór zależy głównie od tego, czy robot będzie stał na stałe na kuchennym blacie, czy też będzie każdorazowo wyjmowany.

Wielkość misy – może być bardzo różna. Producenci oferują misy o pojemności od 4 do 7 litrów. Warto ocenić swoje potrzeby i możliwości przechowywania większego urządzenia.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!