dpdpickup

Meble nierdzewne do gastronomii – wybór najlepszy z możliwych

Meble nierdzewne do gastronomii

Świat gastronomii rządzi się zupełnie innymi prawami niż domowa kuchnia. Zarówno pomoce kuchenne, jak i szefowie kuchni muszą uwijać się z przygotowywaniem i wydawaniem potraw, aby goście nie czekali na nie zbyt długo. Jeśli stoisz przed wyborem wyposażenia kuchni w swojej restauracji, poniższy tekst wskaże Ci najważniejsze zalety płynące z zakupu i użytkowania mebli nierdzewnych do gastronomii.

Czym są meble ze stali nierdzewnej?

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej to produkty nieodzowne w każdym sercu restauracji, czyli w jej kuchni. Cechują się doskonałymi właściwościami. Wszystko za sprawą stopów metali, z których są stworzone. Meble mogą być wykonane z żelaza, molibdenu, węgla lub chromu.

Po pierwsze: wytrzymałość i uniwersalność użycia

Wyposażenie gastronomii w postaci mebli ze stali nierdzewnej stanowią fantastyczny wybór dla wszystkich właścicieli punktów gastronomicznych. Za ich użytkowaniem przemawia przede wszystkim trwałość. Wytrzymały materiał przetrwa tysiące wydawanych dań i setki roboczogodzin, spędzonych w kuchni na krojeniu, smażeniu, gotowaniu, doprawianiu i dekorowaniu potraw. Są odporne na korozję, zatem ani środki czyszczące (w gastronomii wyjątkowo silne), ani woda nie są straszne meblom wykonanym ze stali nierdzewnej. Wszystko za sprawą powłoki z tlenku chromu, co wpływa na zwiększenie bezpieczeństwa.

Po drugie: wygoda użytkowania

Wygoda użytkowania to bardzo ważny atut, jeśli chodzi o meble nierdzewne. Jednolity i łatwy w czyszczeniu materiał, gładkie jednorodne powierzchnie, płynne przejścia pomiędzy blatami i przestrzeniami roboczymi oraz prostota poziomów roboczych. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowania, odpowiadają za to nieostre krawędzie. Przy szybkich ruchach i presji czasowej nietrudno o przesunięcie ręką po brzegu blatu. W przypadku mebli ze stali nierdzewnej nie ma zatem obaw o przecięcie skóry.

Po trzecie: łatwość utrzymania w czystości

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej są wyjątkowo łatwe w czyszczeniu. Wynika to z kilku powodów. Przede wszystkim ze specyfiki samego materiału. Inną kwestią są idealnie gładkie powierzchnie, umieszczone na tych samych poziomach. To ułatwia sprzątanie po każdym gotowaniu i docieranie do każdego zakamarka – inaczej niż ma to miejsce w przypadku mebli o bardziej skomplikowanej konstrukcji. Powłoka wykonana z tlenku chromu stanowi warstwę ochronną, która doskonale radzi sobie nawet wtedy, gdy jest czyszczona przy użyciu silniejszych środków. Co ważne, ma ona właściwości do odbudowywania się. Meble nie zniszczą się nawet po tysiącach cykli mycia. Czystość blatów i półek jest w branży gastronomicznej kluczowa.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!