dpdpickup

Maszyny i urządzenia stosowane w gastronomii

Maszyny i urządzenia stosowane w gastronomii

Surowce żywnościowe, zanim trafią na stół konsumenta jako danie gotowe, podlegają procesom technologicznym, w których wykorzystuje się wiele urządzeń usprawniających pracę personelu.



Urządzenia te można pogrupować na urządzenia służące do magazynowania, produkcji, ekspedycji i transportu żywności. W ramach każdej z wymienionych grup wydziela się różnorodne urządzenia zaliczane do:

Aby ułatwić i zautomatyzować pracę personelu, większość urządzeń uległa unifikacji przez dostosowanie wymiarów obszarów roboczych do tzw. Gastro Normy (GN 1/1) mającej wymiar podstawy 560 x 325 mm. Gastro Norma ma odzwierciedlenie w pojemnikach GN (rysunek wymiary pojemników GN).

  • GN 1/9 - 108 x 176 mm
  • GN 1/6 - 176 x 162 mm
  • GN 1/4 - 265 x 163 mm
  • GN 1/3 - 325 x 176 mm
  • GN 1/2 - 325 x 265 mm
  • GN 2/3 - 354 x 325 mm
  • GN 1/1 - 530 x 325 mm
  • GN 2/1 - 650 x 530 mm

Podziały w ramach GN zachodzą w obrębie po danego wyżej wymiaru. Normalizacja pozwala na wykorzystanie różnych urządzeń (np. szafy chłodniczej – pieca konwekcyjno-parowego → bemara) w przebiegu procesu technologicznego, bez zbędnego przekładania potraw, co zapobiega zanieczyszczeniom krzyżowym. Szczegółowe wymiary istniejących na rynku pojemników GN.

wymiary pojemników GN

Urządzenia do produkcji potraw i napojów

Wśród urządzeń do produkcji potraw i napojów można wyróżnić: 

  • urządzenia do obróbki mechanicznej,
  • aparaty do obróbki cieplnej,
  • ekspresy do kawy,
  • urządzenia do produkcji napojów.

Urządzenia do obróbki mechanicznej

Urządzenia mechaniczne przeznaczone są do wykonywania, takich procesów jednostkowych jak:

  • obieranie i oczyszczanie (oddzielanie i usuwanie części niejadalnych),
  • rozdrabnianie (w tym: krojenie, rozcieranie, mielenie, rozdrabnianie z mieszaniem itp.),
  • formowanie itp.

Obieranie i oczyszczanie ma na celu usunięcie z produktów spożywczych części niejadalnych oraz zanieczyszczeń. Celem rozdrabniania jest zmniejszenie rozmiarów surowca, osiągnięcie różnej formy i kształtu, rozwinięcie powierzchni, podział produktu na frakcje oraz prze kształcenie produktu w jednolitą masę.

Do rozdrabniania stosowane są maszyny, których elementy robocze:

  • kroją (np. krajalnice żywności),
  • rozgniatają, ścierają (np. maszyny do mielenia mięsa, młynki),
  • rozrywają, piłują (np. piły do mięsa i kości),
  • rozgniatają, ściskają (np. ubijarki, miesiarki).

Podstawę wykonywania mechanicznych procesów technologicznych w wielu zakładach gastronomicznych stanowią:

  • maszyny do obierania ziemniaków i warzyw,
  • maszyny do rozdrabniania ziemniaków i warzyw,
  • maszyny do rozdrabniania (wilki, kutry, piły) i spulchniania mięsa,
  • miksery,
  • krajalnice (np. wędlin, chleba),
  • maszyny do wyrabiania ciasta i ubijania masy,
  • urządzenia do pozyskiwania soku (wyciskarki do soku, sokowirówki),
  • młynki do produktów suchych (np. do kawy),
  • uniwersalne maszyny gastronomiczne.

W kolejnych artykułach będziemy szczegółowo opisywać zastosowanie każdego urządzenia gastronomicznego.

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!