dpdpickup

Kuchnia gazowa w restauracji na co zwracać uwagę?

Kuchnia gazowa w restauracji

Wyposażenie lokalu gastronomicznego wiąże się z szeregiem wydatków, obejmujących chociażby odpowiednie wyposażenie kuchni. Należy je oczywiście dokładnie przemyśleć, szczególnie pod kątem wydajności oraz niezawodności.

Oszczędzanie na tym polu może prowadzić do rozmaitych nieprzewidzianych sytuacji, utrudniających funkcjonowanie lokalu. Jednym z bardzo przydatnych, ciekawych rozwiązań są wielopalnikowe kuchnie gazowe. Decyduje się na nie spora ilość właścicieli restauracji oraz barów, co oczywiście wynika z ich wielu zalet.

CO WYRÓŻNIA KUCHNIE WIELOPALNIKOWE?

Przede wszystkim umożliwia on jednoczesne przyrządzanie kilku różnych potraw. Można w tym samym momencie gotować zupę, ziemniaki, smażyć kurczaka, a także przygotowywać grzanki na patelni. To rozwiązanie jest niesamowicie przydatne w przypadku lokali, które cieszą się sporą popularnością, ponieważ skraca czas oczekiwania na posiłek. Klienci przeważnie przychodzą głodni, wobec tego zbyt długie czekanie może sprawić, że więcej nie wrócą oraz nie będą polecać swoim znajomym danej restauracji, czy też baru. Należy dążyć do jak największej wydajności w kuchni, by wszystko przebiegało sprawnie oraz zgodnie z założeniami. Dbanie o klienta powinno być podstawą wszystkich dokonywanych działań, co z pewnością znajdzie swoje odzwierciedlenie w stale rosnącej popularności oraz świetnych opiniach o lokalu.

KUCHNIA WIELOPALNIKOWA - 4 CZY 6 PALNIKÓW?

Kuchnie gazowe mogą mieć dwa, trzy, cztery palniki, a sześć palników. Ta różnorodność sprawia, że bez najmniejszych wątpliwości każdy znajdzie coś dla siebie, uwzględniając swoje indywidualne potrzeby. Z pewnością popularny lokal w centrum miasta będzie wymagał innej kuchni niż mała knajpka na przedmieściach. Trzeba dopasować swoją ostateczną decyzję do przewidywanej liczby klientów. Mądrzejszym wyborem będzie oczywiście zakładać bardziej optymistyczny scenariusz, ponieważ lepiej posiadać kilka wolnych palników niż o jeden za mało. Często nawet przygotowując to samo danie, tylko dla dwóch osób w domu, trzeba zaangażować wszystkie cztery, a co w przypadku, gdy cała sala jest wypełniona gośćmi i każdy życzy sobie skosztować innej potrawy? Będzie to zdecydowanie mało komfortowa sytuacja dla personelu, który będzie musiał sobie z nią jakoś poradzić, lepiej lub gorzej. Nie ma sensu narażać swoich pracowników na dodatkowy stres i pretensje ze strony klientów.

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ KUPUJĄC KUCHNIĘ WIELOPALNIKOWĄ?

Odpowiednia ilość palników to nie jedyna kwestia warta przemyślenia. Trzeba także wybierać kuchnie gazowe, które posiadają wysoką jakość, ponieważ sprawia to, że nie będzie konieczności ich szybkiej wymiany, a co za tym idzie, taka inwestycja pomoże zaoszczędzić pieniądze. Warto wobec tego uwzględnić w swoim planie wydatków czas eksploatacji danego urządzenia. Jest jeszcze kwestia odpowiedniego modelu. Istnieją bowiem kuchnie nastolne, wolnostojące, posiadające piekarnik i niewyposażone w taki dodatek. Tutaj należy wziąć przede wszystkim pod uwagę wielkość pomieszczenia, służącego do przygotowywania posiłków oraz potrzeby związane z rodzajem oferowanych dań.Bardzo istotna jest także marka kuchni. W naszej hurtowni gastronomicznej stawiamy tylko na sprawdzone i najlepsze marki, produkujące sprzęt najwyższej klasy. Jeśli chodzi o kuchnie gazowe, to polecamy szczególnie: Hendi, Stalgast, Kromet, RedFox, MBM oraz RM Gastro.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!