Jaka powinna być kuchnia gazowa gastronomiczna?

Kuchnia gazowa gastronomiczna

 

Kuchenka gazowa jest obecnie najpopularniejszym typem tego rodzaju urządzenia stosowanym powszechnie – zarówno w domach jak i w lokalach gastronomicznych. O ile domowa kuchenka składa się zazwyczaj z czterech palników, to w kuchniach profesjonalnych, na jakich gotuje się na przykład w restauracjach, sześć palników to nie przesada. Na szczęście w dobrych sklepach z wyposażeniem gastronomii możemy przebierać pośród licznych modeli gazowych kuchni i wybrać optymalny do swojego lokalu model.

Ile palników do Twojej restauracji?

Najlepiej na to pytanie odpowie Szef Kuchni. Są lokale, gdzie nawet sześć palników może okazać się ograniczeniem, są też takie, w których cztery całkowicie wystarczą. Zawsze można dodatkowo zaopatrzyć się w „awaryjną” kuchenkę, choćby z jednym palnikiem albo elektryczną płytą, która wesprze w nielicznych nieoczekiwanych momentach pracę dużej kuchni. Wszystko zależy naturalnie od konkretnych potraw i kuchni jakiej dania są serwowane. W witrynach dobrych sklepów z wyposażeniem gastronomii znaleźć można bardzo zróżnicowane gazowe kuchnie gastronomiczne, na przykład kuchnie z piekarnikiem, lub bez niego. Takiego typu kuchnię, jeżeli potrzebujemy jedynie kilku palników, można zamontować na blacie w przygotowanym już do tego miejscu. Istnieje także szereg kuchni gazowych fabrycznie wmontowanych w praktyczny blat ze stali nierdzewnej. Zazwyczaj pod taką kuchnią znajduje się wiele miejsca na przechowywanie potrzebnych akcesoriów. Większość modeli kuchni gastronomicznych gazowych z piekarnikiem wyposażona jest w piekarnik elektryczny. Od dawna jest to standard zarówno w przypadku kuchenek do domu jak i do dużego lokalu, gdyż stosowane dawniej piekarniki gazowe posiadały wiele wad i nie utrzymywały często tej samej temperatury na całej swojej powierzchni. 

W lokalu czy w plenerze?

Gotowanie coraz częściej ma miejsce poza klasyczną kuchnią. Gazowe kuchnie do profesjonalnego użytku z Gastroprofit mogą być zasilane gazem z gazociągu jak i z butli gazowych, zatem można je podłączać w dowolnych miejscach. Gotując w plenerze, na przykład podczas masowej imprezy, wcale nie trzeba ograniczać się do niewielkiej, jednopalnikowej kuchenki turystycznej zasilanej gazowymi kartuszami. Profesjonalne kuchnie gastronomiczne odnajdą się nie ma w każdych warunkach. Spełniają przy tym szereg norm, jakie stawiane są odgórnie sprzętowi dla współczesnej gastronomi. Dzięki temu można poczuć się bezpiecznie w każdej wyposażonej w nie kuchni.  

Gazowa czy elektryczna?

Kuchnia elektryczna jest alternatywą dla kuchenki gazowej. Często jednak ta ostatnia wygrywa z nią konkurencję: nie trzeba długo czekać aby się nagrzała, łatwo kontrolować jej temperaturę podczas gotowania i zwykle jest to rozwiązanie bardziej ekonomiczne. Gotując na masową skalę stawiamy zatem najczęściej właśnie na gazowe kuchnie gastronomiczne. Bywa jednak, że z różnych powodów, niezależnych od właściciela lokalu, można zainstalować wyłącznie kuchnię elektryczną. Kuchni na prąd w dobrze zaopatrzonym sklepie z wyposażeniem gastronomii także znajdziemy szeroki wybór. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!