Wykonaj kontrolę żywności. Zadbaj o bezpieczeństwo swoich produktów

kontrola żywności w gastronomii

Zanim finalny produkt trafi do konsumentów, musi przejść szereg różnych procesów. Na każdym etapie produkcji, żywność musi spełniać najsurowsze normy, w szczególności wytyczne HACCP. Monitorowanie podczas produkcji, transportu oraz magazynowania, czy wyrywkowy pomiar temperatury produktu finalnego - na każdy z tych etapów Testo posiada niezawodny sprzęt pomiarowy, który ułatwi Ci pracę. Bezpieczeństwo i precyzja to dla nas priorytet. 

Bezpieczny łańcuch chłodniczy 

Jakość i bezpieczeństwo schłodzonej i mrożonej żywności można zagwarantować tylko wtedy, gdy zalecane temperatury są utrzymywane bez zakłóceń: od produkcji po magazynowanie, transport, tymczasowe przechowywanie i sprzedaż detaliczną. 

Kiedy towary są przekazywane w zakres odpowiedzialności kolejnego uczestnika łańcucha chłodniczego, reakcja musi być szybka, precyzyjna i wiarygodna. Czas na wykonanie tych czynności jest krótki, dlatego skorzystaj z naszego trzyetapowego procesu: 

  1. Najpierw należy zbadać temperaturę powierzchni za pomocą temperatury na podczerwień. Rekomendujemy skorzystanie z pirometru testo 104 IR
    Jeśli temperatura wyraźnie mieści się w „zielonym zakresie”, test jest zakończony. 
  2. Jeżeli temperatura produktu przekracza dozwolone zakresy, dokonaj pomiaru za pomocą sondy kontaktowej. 
  3. W przypadku, gdy temperatura nadal jest zbyt wysoka, za pomocą sondy penetracyjnej należy przeprowadzić pomiar wewnątrz produktu. 

Każdy z tych etapów możemy wykonać za pomocą termometru na podczerwień testo 104 IR

Rejestratory i systemy monitorowania danych sprawdzają się w szczególności kontrolowania temperatury w magazynach oraz chłodniach. Bezprzewodowe rejestratory WLAN testo Saveris 2 mogą być wykorzystywane do sprawdzania, czy zainstalowana instalacja chłodnicza zapewnia odpowiednią wydajność i czy są odpowiednio zaprojektowana dla danego pomieszczenia.

 

Podczas transportu towarów w kontrolowanych temperaturach niezawodność ma kluczowe znaczenie. Gwarancję jakości zapewnia precyzyjne i płynnie rejestrowanie wartości pomiarowych. Rejestrator danych transportowych 

testo 184 jest idealny do tego celu – umożliwia precyzyjną rejestrację temperatury, wilgotności i wstrząsów.

Profesjonalne przyrządy do pomiaru żywności Testo wspierają każdego dnia w zapewnieniu wydajnego i niezawodnego utrzymania łańcucha chłodniczego - niezależnie od tego, na którym etapie łańcucha pracujesz. Dzięki temu jesteś w stanie zminimalizować ryzyko psucia się produktów i zapewnić, że żywność dociera do konsumentów w najlepszym stanie. 

Więcej informacji na stronie https://www.testo.com/pl-PL/aplikacje/temperatura-zywnosci

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!