Jak zaaranżować stół na przyjęcie

Jak zaaranżować stół na przyjęcie

Kiedy urządzamy w domu przyjęcie, chcemy, aby było wyjątkowe i pozostawiło po sobie przyjemne wspomnienia. Najważniejsze są oczywiście dobra atmosfera i pyszne jedzenie. Jeżeli dodamy do tego elegancko zastawiony stół, możemy być pewni, że goście zapamiętają to wydarzenie na dłużej. Ważne, aby zachwycał nie tylko wyglądem, lecz także funkcjonalnością. Dlatego powinno być przy nim dość miejsca dla każdej zaproszonej osoby, a także możliwość wygodnego ustawienia serwowanych potraw.

Jak udekorować stół

Pierwszą rzeczą, którą bierzemy pod uwagę, myśląc o dekoracji stołu, jest odświętny obrus. Taki w białym kolorze będzie uniwersalnym tłem, jeśli chcemy użyć kolorowej czy zdobionej zastawy bądź barwnych dodatków, na przykład wzorzystego bieżnika. Z kolei śnieżnobiały porcelanowy serwis lepiej zaprezentuje się na obrusie w innej kolorystyce.

Kolejne elementy dekoracji to serwetki. Można je ułożyć w fantazyjne kształty bądź zwinąć i włożyć do kunsztownych pierścieni do serwetek. Niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, z pewnością będą nietuzinkową ozdobą i zachwycą gości. Pamiętajmy również o kwiatach – postawione w pięknym wazonie efektownie udekorują stół. Możemy również zdecydować się na niewielkie, kwitnące rośliny doniczkowe i umieścić je w osłonkach dopasowanych do reszty wystroju.  

Ważną część wyszukanej aranżacji stanowi także zastawa stołowa, która sama w sobie może być jedyną ozdobą stołu. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, warto postawić przede wszystkim na ponadczasową elegancję i sięgnąć po serwis obiadowo-kawowy na 12 osób. Dzięki temu poszczególne elementy nakrycia będą nie tylko pięknie wyglądały, lecz także świetnie ze sobą współgrały, umożliwiając podanie każdego dania w pasujących do siebie naczyniach.  

Jak ułożyć zastawę na stole

Ustawienie naczyń i sztućców będzie zależeć od tego, co planujemy podać do jedzenia. Zazwyczaj serwujemy dwudaniowy obiad, a następnie deser. Najpierw układamy więc talerz obiadowy, a na nim głęboki talerz (lub miseczkę) do zupy. Kiedy goście skończą główne danie, rozkładamy talerzyki deserowe. Jeżeli zależy nam spójności nakryć na stole, warto zaopatrzyć się w zastawę obiadowo-kawową na 12 osób. Wówczas zarówno obiad, jak i kawa z deserem będą podane w naczyniach z jednego kompletu, a przy tym będzie ich wystarczająco dużo, by starczyło dla każdego gościa.

Sztućce należy ułożyć na stole w takiej kolejności, w jakiej będą używane do posiłków. Zatem nóż (skierowany ostrzem w kierunku talerza) powinien znaleźć się po prawej stronie naczynia, a obok niego dajemy łyżkę do zupy. Z kolei po lewej stronie układamy widelec. Nad talerzem umieszczamy sztućce do deserów – widelczyk do ciasta i łyżeczkę. 

Aranżacja stołu na przyjęcie nie musi być pracochłonna czy kosztowna, jeżeli tylko wykażemy się pomysłowością. Ważne jest zachowanie spójności między poszczególnymi elementami wystroju. Pamiętajmy, że liczy się przede wszystkim komfort zaproszonych gości i wygoda przy serwowaniu potraw.  

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!