dpdpickup

Gastronomiczne dyspensery do napojów

Gastronomiczne dyspensery do napojów

W dzisiejszych czasach kuchnia to nie tylko serwowanie posiłków z najwyższej półki, ale i poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań, które umożliwią jeszcze efektywniejszą pracę. Sprawne przygotowanie wielu posiłków w jednym czasie wymaga bowiem dobrej jakości wyposażenia gastronomicznego. Żadna kuchnia nie obejdzie się bez napojów, a ich przechowywanie powinno być przede wszystkim praktyczne oraz higieniczne - z myślą o tym powstały dyspensery do napojów. Ułatwiają one serwowanie posiłków w hotelach, restauracjach, czy na stołówkach. Jak dokładnie działają dyspensery do napojów? Na co zwrócić uwagę wybierając dyspenser?

JAK SĄ ZBUDOWANE DYSPENSERY DO NAPOJÓW?

Dyspenser to bardzo praktyczne i uniwersalne urządzenie. Składa się ze zbiornika i dozownika płynów. W swojej konstrukcji posiada również specjalnie zaprojektowany mechanizm, który ma za zadanie chłodzenie napoju. Najnowocześniejsze modele wykonane są z poliwęglanu - są więc w pełni bezpieczne i spełniają wszelkie normy, a dodatkowo, co bardzo ważne, nie zmieniają smaku napojów.

ZALETY DYSPENSERÓW W KUCHNI - DLACZEGO WARTO SIĘ W NIE ZAOPATRZYĆ?

Dyspensery do napojów z założenia mają poprawiać komfort - zarówno pracowników, jak i klientów lokalu. Te z pozoru niewyróżniające się urządzenia, niosą za sobą wiele korzyści:

  • higieniczne i bezpieczne przechowywanie napojów - dzięki dyspenserom napoje będą higienicznie i bezpiecznie przechowywane - jako, że urządzenia są zgodne z obowiązującymi normami;
  • nieustanne chłodzenie płynów - tak dobrej jakości chłodzenia napojów, jak w dyspenserze, nie da się osiągnąć poprzez przechowywanie ich w lodówce;
  • rozwiązanie na długi czas - dobrej jakości dyspensery to inwestycja na lata - odpowiednio zadbany sprzęt posłuży bardzo długo, a wydane na niego pieniądze szybko się zwrócą.

JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY DYSPENSER DO NAPOJÓW?

Aby wybrać najlepszy dyspenser gastronomiczny należy zwrócić uwagę na trzy ważne aspekty:

  1. Jakość silnika. Aby sprzęt był wydajny i sprawdził się w kuchni powinno się zwrócić uwagę na wydajność silnika. Najpopularniejsze urządzenia mają od 390W - sprawdzają się w niewielkich lokalach gastronomicznych. Niemniej, należy mieć na uwadze, że urządzenie nierzadko pracuje 12 godzin - wtedy lepiej zdecydować się na jeszcze wydajniejszy model. 
  2. Pojemność dyspensera. Na rynku można spotkać się z wieloma modelami i należy zwrócić również uwagę na pojemność zbiornika - w tym celu wystarczy oszacować, jak duży jest lokal i ile płynów jest dziennie wydawanych. W zależności od potrzeb, można zdecydować się nawet na kilka urządzeń - inwestycja z pewnością zwróci się w zadowolonych klientach i zaoszczędzonym czasie wydawania napojów.
  3. Jakość sprzętu. Dobry dyspenser powinien posiadać lekkie i bardzo wytrzymałe pokrywy - maszyna nie ulegnie wtedy zniszczeniu. O jakości urządzenia świadczą również dodatkowe rozwiązania - choćby tace ociekowe, które znacznie ułatwiają późniejszą pracę. Można przyjrzeć się również systemowi rotacyjnemu - dzięki niemu płyny będą lepiej mieszane, chłodzone i zblendowane. Istotna pozostaje również kwestia energooszczędności - podnosi ona komfort pracy i zmniejsza wydatki oraz oszczędza prąd.

INNE RODZAJE DYSPENSERÓW W GASTRONOMII

Poza opisanymi powyżej, najpopularniejszymi dyspenserami do napojów, w gastronomii wykorzystuje się także:

  • Dyspensery do napojów
  • Dyspensery do mleka
  • Dyspensery do płatków
  • Dyspensery do czekolady
  • Dyspensery do naczyń

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!