dpdpickup

Czy w restauracji potrzebny jest dystrybutor wody?

Czy w restauracji potrzebny jest dystrybutor wody

Dystrybutory wody to urządzenia kojarzone przede wszystkim z przestrzenią budynków użyteczności publicznej i pomieszczeniami socjalnymi w biurowcach.

Tego typu urządzenia mają zapewnić gościom czy pracownikom stały, darmowy dostęp do dobrej jakości wody pitnej. Ich ustawienie w dostępnym dla wszystkich miejscu nie należy wprawdzie do obowiązków przedsiębiorców czy zarządców danych obiektów, ale często decydują się oni na takie rozwiązanie. Butlowy dystrybutor wody w korytarzu wpływa pozytywnie na wizerunek instytucji czy poziom zadowolenia jej kadry. Można wymienić wiele korzyści związanych z inwestycją w takiej urządzenie. Czy jednak istnieje sens stosowania go w celach komercyjnych?

Jakie możliwości stwarza dystrybutor wody do restauracji?

Kawiarnia czy restauracja to miejsca, w których goście nie nalewają sobie samodzielnie wody do plastikowych kubków. Podaje się ją do stołu w eleganckich butelkach. Mimo to dystrybutory wody to niezwykle przydatne urządzenia – za barem! Zdecydowanie ułatwiają i przyspieszają pracę, a przy tym – dzięki zastosowaniu wydajnego, profesjonalnego filtra (np. Brita C500) – podają wodę o wiele lepszej jakości niż kranowa.

W restauracjach raczej nie korzysta się z butlowych dystrybutorów wody. Jak na potrzeby gastronomii są one za mało wydajne. Co więcej, kupowanie ogromnych butli z wodą mineralną byłoby dość kosztowne, a ich magazynowanie – kłopotliwe. Dlatego dystrybutory wody do restauracji upowszechniły się wraz z wynalazkiem urządzeń bezbutlowych. Taki podblatowy dystrybutor zajmuje niewiele miejsca, a eleganckie nalewaki mogą być ozdobą każdego baru.

Dystrybutory bezbutlowe czerpią wodę bezpośrednio z sieci wodociągowej. To zatem niezwykle ekonomiczne urządzenia w porównaniu z dystrybutorami butlowymi. Nowoczesne maszyny mają także tę przewagę nad klasycznymi, że można precyzyjnie ustawić temperaturę podawanej wody – zwykle w zakresie od 5°C do blisko 100°C. Niektóre dystrybutory wody do restauracji dodatkowo wyposażone są w butlę z dwutlenkiem węgla, dzięki czemu można uzyskać wodę gazowaną.

Dlaczego warto korzystać w restauracji z dystrybutora wody?

Wyżej opisane możliwości nowoczesnych dystrybutorów wody stanowią mocne argumenty na rzecz ich zastosowania w restauracji. Takie urządzenia:

  • pozwalają błyskawicznie zaparzyć herbatę albo kawę „po turecku”, jaką wciąż zamawia w lokalach wielu konsumentów,
  • są źródłem dobrej jakości wody pitnej, z której można przygotować lemoniadę czy drinki,
  • rozwiązują problem filtrowania wody tam, gdzie jej parametry (w szczególności – walory organoleptyczne) nie są satysfakcjonujące,
  • pozwalają na znaczne oszczędności na wodzie butelkowanej, przy okazji uwalniając przestrzeń magazynową i przyczyniając się do redukcji plastikowych odpadów.

Nic dziwnego zatem, że oferta dystrybutorów wody do restauracji jest coraz szersza, a firmy dostarczające taki sprzęt starają się wychodzić naprzeciw potrzebom restauratorów. Na przykład, dość kosztowne maszyny często można wydzierżawić, co jest opłacalne np. w przypadku sezonowej działalności w miejscowości wypoczynkowej.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!