transport żywności kurierem

Jakie akcesoria do kebaba trzeba mieć w swoim punkcie gastronomicznym?

akcesoria do kebaba

W Polsce liczba punktów gastronomicznych serwujących kebaby wcale nie maleje. Wciąż jest wielu zwolenników tej tureckiej potrawy. Jest ona smaczna, niedroga i prosta do przygotowania. Jakie akcesoria do kebaba są potrzebne w lokalu gastronomicznych specjalizującym się w tego typu kuchni?

Wydajne akcesoria do kebaba - opiekacz do podstawa

Najważniejszym elementem każdego punktu z kebabami jest oczywiście odpowiedni opiekacz. Jest to urządzenie, które w dokładny sposób przypieka mięso - drobiowe, wołowe, baraninę. Czasem warto zainwestować nawet w kilka opiekaczy, gdy ruch w lokalu jest duży. Ciekawe modele znaleźć można np. w ofercie sklepu internetowego https://amggastro.pl/.

Opiekacze mają zazwyczaj zbliżoną konstrukcję. Między sobą różnią się wielkością i mocą grzania. Największą popularnością cieszą się urządzenia gazowe, bo są wydajne i niedrogie w eksploatacji. Gorzej pod tym względem wypadają opiekacze elektryczne. Sprawdzają się tam, gdzie jest problem z siecią gazową.

Magazynowe i chłodnicze akcesoria do kebaba

Na wyposażenie kebaba składa się nie tylko opiekacz do mięsa. Potrawa ta to również dodatki warzywne. Aby utrzymać je w świeżości, trzeba zadbać o odpowiednie akcesoria chłodzące. Dobrze sprawdzają się np., przeszklone witryny, które jednocześnie pozwalają na prezentację asortymentu. 

Wszystkie akcesoria przeznaczone do magazynowania powinny być wyposażone w specjalne agregaty chłodzące. Na zapleczu lokalu warto umieścić także szafy chłodnicze. Ich wielkość i ilość należy dostosować do potrzeb danego lokalu gastronomicznego. 

W jakie jeszcze akcesoria do kebaba warto zainwestować?

Tak naprawdę wybór akcesoriów do kebaba w dużej mierze zależy od właściciela punktu. Przydatne może być np. urządzenie służące do smażenia frytek. Mogą one być dodatkiem do kebaba lub stanowić samodzielną potrawę serwowaną z różnego rodzaju sosami. Do pieczenia ciasta potrzebne są z kolei płyty grzewcze. Warto ponadto zwrócić uwagę na małe grille elektryczne czy bemary gastronomiczne. Pojemniki wykonane ze stali nierdzewnej przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę dań.

Tutaj pojawić się może pytanie - gdzie można zaopatrzyć się w podstawowe akcesoria do kebaba? Na szczęście nie jest to trudne. Działa bowiem wiele sklepów stacjonarnych i internetowych z tego typu asortymentem. Oczywiście na samym początku nie trzeba kupować wszystkiego. W sprzęt równie dobrze można inwestować stopniowo wraz z rozwojem lokalu. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!